Advertisement

Το χωριό Giethoorn, στην Ολλανδία, είναι διάσημο για ένα μοναδικό χαρακτηριστικό του: Δεν έχει δρόμους και φυσικά ούτε και αυτοκίνητα!

By rob3rt82 shutterstockΤο ειδυλλιακό μικρό χωριό που είναι επίσης γνωστό και ως «Βενετία της Ολλανδίας», έχει μόνο κανάλια.

By Przemyslaw Bunkowski shutterstock

Οι μικρές βάρκες αποτελούν επομένως το κύριο μέσο μεταφοράς μέσα στο χωριό αλλά και στη γύρω περιοχή.

Advertisement
By Maurizio De Mattei shutterstock

Στο Giethoorn όλα μοιάζουν ειδυλλιακά: Το τοπίο, οι κάτοικοι, οι ρυθμοί της ζωής, η καθημερινότητα.

By Maurizio De Mattei shutterstock

Είναι ένα τόπος μαγικός με παραμυθένια ατμόσφαιρα.

By Nick Fox shutterstock

Οι κάτοικοι του ζουν γαλήνια, χωρίς άγχος και στρες.

By fokke baarssen shutterstockΕίναι ένα από τα ομορφότερα μέρη του κόσμου, καλά κρυμμένο μέσα στα καταπράσινα λιβάδια της Ολλανδικής επαρχίας.

By Gaspar Janos shutterstock_

Ένα μέρος που έχει καταφέρει να μείνει μακριά από τη φασαρία των μεγαλουπόλεων.

By Nella shutterstockΣτο Giethoorn ζουν περίπου 2.500 άνθρωποι οι οποίοι μετακινούνται χάρη στις 180 γέφυρες και στις βαρκούλες.

By Giancarlo Liguori shutterstockΟι κάτοικοι του δεν γνωρίζουν τι σημαίνει ρύπανση!

By Zbynek Plinta shutterstockΦανταστείτε να ζείτε μόνιμα εκεί.. Να φτάνετε κάθε μέρα στο σπίτι σας με τη βαρκούλα, να τη δένετε έξω από το σπίτι σας και μπαίνοντας στο εσωτερικό του, να ξαπλώνετε στον καναπέ για να απολαύσετε τη θέα από το παράθυρο! Αξία ανεκτίμητη!

By Giancarlo Liguori shutterstock

Ησυχία. Ομορφιά. Γαλήνη. Τι άλλο αλήθεια μπορεί να χρειαστεί κανείς;

By ichywong shutterstockΤο χωριό ιδρύθηκε το 1230 από μια ομάδα προσφύγων που ήρθαν από το νότο αναζητώντας ένα σπίτι. Όταν έφθασαν στη περιοχή, έμειναν κατάπληκτοι από τον τεράστιο αριθμό κεράτων κατσίκας που είχαν απομείνει μετά από μια μεγάλη πλημμύρα. Για αυτό ακριβώς έδωσαν το όνομα Giethoorn στην πόλη τους που σημαίνει «το κέρας των αιγών».

By Boris Stroujko shutterstockΜε τα χρόνια, οι κάτοικοι ανακάλυψαν πολλά κοιτάσματα τύρφης (οργανικό καύσιμο το οποίο σχηματίζεται στο υπέδαφος λόγω εύκρατου και υγρού περιβάλλοντος από την αργή μερική αποσύνθεση φυτικών υπολειμμάτων).

By ichywong shutterstock


Χαρούμενοι με την ανακάλυψή τους οι άποικοι, άρχισαν να σκάβουν αναζητώντας περισσότερη τύρφη, δημιουργώντας έτσι αρκετές τρύπες στο έδαφος. Με την πάροδο του χρόνου, αυτές οι τρύπες μετατράπηκαν σε λίμνες και στη συνέχεια στο υπερθέαμα που βλέπουμε σήμερα.

By Mira Drozdowski shutterstock_

Λόγω των άφθονων καλαμιών που έχει η περιοχή, σχεδόν όλα τα σπίτια έχουν αχυρένιες σκεπές. Σε παλαιότερες εποχές, μόνο οι πλούσιοι άνθρωποι μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά τις κεραμοσκεπές. Σήμερα, συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο.. Οι αχυρένιες στέγες είναι ακριβότερες.

By PosiNote shutterstockΤο χωριό έγινε διάσημο τη δεκαετία του 1960 χάρη στον Ολλανδό σκηνοθέτη Bert Haanstra, ο οποίος έκανε στο Giethoorn τα γυρίσματα της ταινίας Fanfare.

By ichywong shutterstock


Ξύλινες βαρκούλες, φουσκωτά σκάφη και μικρά σκάφη είναι οι πιο συνηθισμένοι τρόποι για να περιηγηθείτε στο χωριό.

By NiglayNik shutterstockΜικρή λεπτομέρεια: Τα σκάφη χρησιμοποιούν μόνο ηλεκτροκινητήρες. Οι κινητήρες Ντίζελ απαγορεύονται αυστηρά!

By Nella shutterstock

Απολαύστε μια μικρή ξενάγηση στο χωριό Giethoorn μέσα από τα βίντεο που ακολουθούν:

Advertisement