Το 2016, στη Σουηδία αναφέρθηκαν 1.554 αυτοκτονίες και πάνω από 15.000 απόπειρες αυτοκτονίας. Αυτό που είναι ακόμη πιο τρομακτικό είναι ότι αυτοί είναι σχεδόν οι ίδιοι αριθμοί που αναφέρονται κάθε χρόνο την τελευταία δεκαετία. Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο, οι υπηρεσίες φροντίδας της Στοκχόλμης δημιούργησαν το PAM – το πρώτο ασθενοφόρο ειδικά για την αντιμετώπιση κρίσεων ψυχικής υγείας.

Ένα χρόνο μετά την έναρξή λειτουργίας του, τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά.

Advertisement

Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους στο δρόμο, η ομάδα επείγουσας ψυχιατρικής βοήθειας (PAM) ανταποκρίθηκε σε πάνω από 1.000 κλήσεις ανθρώπων που χρειάζονταν βοήθεια. Κατά μέσο όρο, η ομάδα PAM έλαβε 135 κλήσεις το μήνα από τις οποίες μόνο οι 96 ήταν επαναλαμβανόμενες. Αυτός ο χαμηλός αριθμός επαναλαμβανόμενων κρίσεων δείχνει την αποτελεσματικότητα της ύπαρξης μιας ειδικής ομάδας έτοιμης να ακούσει κάποιον που έχει ανάγκη και να του παράσχει τις κατάλληλες συμβουλές.

Το πρώτο Ασθενοφόρο για την Ψυχική Υγεία παγκοσμίως είναι πλέον γεγονός

Από τα 1.036 άτομα που χρειάστηκαν την βοήθεια της ομάδας κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους, μόνο το ένα τέταρτο προχώρησε σε μακροχρόνια περίθαλψη νοσηλείας.

“Παλαιότερα η αστυνομία ήταν αυτή που απαντούσε σε αυτά τα είδη κλήσεων. Αλλά μόνο η παρουσία της αστυνομίας μπορεί εύκολα να αναγκάσει τον ασθενή να αισθάνεται σαν να έχει κάνει κάτι λάθος. Η ψυχική ασθένεια δεν έχει καμία σχέση με το έγκλημα, οπότε δεν είχε κανένα νόημα η ύπαρξη της αστυνομίας”, είπε η Anki Björnsdotter, μέλος της ομάδας PAM.

Το πρώτο Ασθενοφόρο για την Ψυχική Υγεία παγκοσμίως είναι πλέον γεγονός

Παρόλο που η πόλη της Στοκχόλμης είναι αρκετά μεγάλη πόλη, η PAM είναι πρόθυμη να πάει όπου χρειάζεται σε ολόκληρη την περιοχή. Πριν από οποιαδήποτε ενέργεια, η Björnsdotter και η ομάδα της χρειάζονται λίγο χρόνο για να κατανοήσουν την κατάσταση.

“Μιλάμε με το άτομο που καλεί για να αποφασίσουμε αν θα το φέρουμε στο νοσοκομείο ή θα κάνουμε μια βόλτα στο σπίτι του”, λέει η Björnsdotter.

Μόλις η ομάδα αξιολογήσει την κατάσταση, αναλαμβάνει είτε να σπεύσει στο σπίτι του ατόμου για επιτόπια ψυχιατρική βοήθεια, είτε να το μεταφέρει στο νοσοκομείο για μεγαλύτερη φροντίδα.

Το πρώτο Ασθενοφόρο για την Ψυχική Υγεία παγκοσμίως είναι πλέον γεγονός

Στο εσωτερικό του ειδικού ασθενοφόρου είναι φανερή η διαφορά μεταξύ ενός κανονικού οχήματος έκτακτης ανάγκης και του PAM. Όταν ένα τυπικό ασθενοφόρο έχει στο εσωτερικό του φορεία και ιατρικό εξοπλισμό, το PAM είναι εξοπλισμένο με άνετες καρέκλες και ένα μικρό γραφείο για να δημιουργήσει ένα χαλαρωτικό περιβάλλον που θα ευνοεί τη συζήτηση και τη θεραπεία.

Το πρώτο Ασθενοφόρο για την Ψυχική Υγεία παγκοσμίως είναι πλέον γεγονός

Όταν ρωτήθηκε για τη γνώμη της για το μέλλον της PAM, ο Björnsdotter απάντησε: “Πιστεύω ότι θα κοιτάξουμε πίσω και θα σκεφτούμε” γιατί δεν το κάναμε αυτό νωρίτερα; “Ελπίζω ότι παρόμοιες υπηρεσίες θα είναι διαθέσιμες για να καλύψουν τις μεγάλες πόλεις της Σουηδίας, τουλάχιστον”.

Ευτυχώς, λόγω της επιτυχίας στη Στοκχόλμη, και άλλες περιοχές όπως το Skåne, το Örebro, το Blekinge και το Jönköping σχεδιάζουν να δημιουργήσουν τα δικά τους PAM.

Μήπως θα ήταν καλή ιδέα να δημιουργηθεί κάτι αντίστοιχο και στην Ελλάδα;

Advertisement