Ενημέρωση

Το πρώτο χωριό για παιδιά ΑμεΑ στην Ελλάδα θα φτιαχτεί στην Πελοπόννησο

advertisement

Ένα χωριό – Πρότυπο για την Ελλάδα σχεδιάζεται να φτιαχτεί στην Πελοπόννησο – Θα στεγάζει παιδιά ΑμεΑ που οι γονείς τους δεν θα είναι πια σε θέση να τα φροντίσουν

Στην Πελοπόννησο σχεδιάζεται η δημιουργία του πρώτου χωριού για παιδιά με αναπηρία στην Ελλάδα, μια πρωτοβουλία των ιδρυτών της 4amea, Νένας Χρονοπούλου και Τάσου Μητρόπουλου.

Πρόκειται για ένα στόχο ζωής του Υποστηρικτικού και Κοινωνικού Δικτύου ΑμεΑ, το οποίο δημιουργήθηκε από την ηθοποιό και συγγραφέα από την Καλαμάτα και τον παλαίμαχο διεθνή ποδοσφαιριστή το 2020.

Σκοπός του είναι να εξασφαλιστεί η φροντίδα των παιδιών ΑμεΑ όταν οι γονείς τους δεν θα είναι πια σε θέση να τα φροντίζουν.

Η δημοφιλής ηθοποιός, η οποία έθεσε σε δεύτερη μοίρα την καριέρα της για να αφιερωθεί στον 20χρονο σήμερα γιο της, Χρήστο, που είναι ΑμεΑ, μίλησε στην “eleftheriaonline.gr” για το όραμα της ίδιας, του συζύγου της Τάσου Μητρόπουλου και άλλων γονέων να δημιουργήσουν ένα ασφαλές περιβάλλον για τα παιδιά τους. Επιπλέον, έχει ξεκινήσει στο διαδίκτυο ένα ψήφισμα για την κατοχύρωση της «Σύνταξης γονέα παιδιού με αναπηρία», αίτημα που θα υποβληθεί σε Έλληνες και Ευρωπαίους βουλευτές, με την ελπίδα να προχωρήσει.

advertisement

Όσον αφορά το χωριό για παιδιά με αναπηρία, ή αλλιώς Second Family, η ιδέα επικεντρώνεται στη δημιουργία μιας «δεύτερης οικογένειας», η οποία θα αναλάβει τη φροντίδα των παιδιών όταν η βιολογική οικογένεια δεν θα είναι σε θέση να τα στηρίζει. Αυτό περιλαμβάνει τη σύνδεση των παιδιών από νωρίς, καθώς οι προσαρμογές απαιτούν χρόνο, ιδίως όταν πρόκειται να δημιουργηθεί μια «δεύτερη οικογένεια» για ανθρώπους με αναπηρία που δεν γνωρίζονται μεταξύ τους. Το πρωτοποριακό αυτό έργο στοχεύει να αλλάξει τα δεδομένα των υφιστάμενων δομών φιλοξενίας. Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να συνδεθούν και να αναπτύξουν φιλίες πριν μοιραστούν τον ίδιο χώρο, ώστε να αισθανθούν άνετα. Παρά τις δυσκολίες που μπορεί να προκύψουν λόγω της επικοινωνιακής αδυναμίας κάποιων παιδιών, δεν θα επιβληθεί καμία κατάσταση που να είναι δυσάρεστη για εκείνα.

Το «Second Family 4amea» θα αποτελεί ένα πρότυπο χωριό, όπου τα παιδιά ΑμεΑ θα ζουν με ασφάλεια. Τα σπίτια θα κατηγοριοποιηθούν ανάλογα με την αναπηρία, ενώ στον χώρο θα υπάρχουν καταστήματα εκπαίδευσης, όπως μανάβικα, χασάπικα και κομμωτήρια, για διαδραστική μάθηση.

Μιλώντας στην “Ε” για το εγχείρημα, η Νένα Χρονοπούλου ανέφερε ότι βρίσκεται σε φάση σχεδιασμού, με συζητήσεις να γίνονται με έναν επιχειρηματία για την υλοποίηση του. Ο χρόνος ολοκλήρωσης του έργου εκτιμάται γύρω στα πέντε χρόνια από την έναρξη της κατασκευής. Τόνισε ότι το πρότζεκτ χαρακτηρίζεται από απόλυτη οικονομική διαφάνεια, με τους χρηματοδότες να διαχειρίζονται οι ίδιοι τα κεφάλαια. Η ίδια και ο σύζυγός της θα ασχοληθούν με τη διαδικασία του ταιριάσματος των παιδιών, ώστε η συμβίωσή τους να είναι αρμονική.

«Τα παιδιά θα πρέπει να έχουν γίνει οικογένεια πριν μπουν στο χωριό. Βασική προϋπόθεση είναι να μην επιλέγουμε εμείς με ποιον θέλει να ζήσει το παιδί μας, αλλά να το κάνει το ίδιο», δήλωσε, εξηγώντας ότι θα δημιουργηθεί ένας ειδικός χώρος προσαρμογής, μέσω δραστηριοτήτων και επισκέψεων παρουσία των γονέων. Με αυτό τον τρόπο, μέσα σε έναν χρόνο θα φανεί ποιο παιδί ταιριάζει με ποιο, ώστε να αναπτυχθεί συναισθηματική αλληλεπίδραση.

«Το μεγάλο κενό που υπάρχει στις έως τώρα σχετικές δομές, δημιουργείται μέσα από το ότι το ταίριασμα δεν έχει γίνει από τα παιδιά αλλά με επιβολή θεραπευτών και γονέων», πρόσθεσε η κα Χρονοπούλου. Επισήμανε ότι ο χώρος θα προσφέρει φιλοξενία τόσο στα παιδιά όσο και στους γονείς, ενώ παράλληλα θα είναι εκπαιδευτικός. «Θα υπάρχουν φανάρια για να μπορούν τα παιδιά να εκπαιδευτούν ανάλογα, φάρμα ζώων, οπωροκηπευτικά, ενώ θα έχει και καταστήματα τα οποία θα τα λειτουργούν τα παιδιά, έτσι ώστε αύριο να μπορούν να εργαστούν και να κινηθούν μόνα τους», ανέφερε. Οι ηλικίες των παιδιών θα είναι 18 ετών και άνω, ενώ προτεραιότητα θα έχουν τα μέλη της 4amea που έχουν περάσει από τον προαναφερθέντα προθάλαμο.

Η κα Χρονοπούλου έδωσε έμφαση στην ευλαβική απομάκρυνση των γονέων από τα παιδιά τους, ώστε να γίνει με φυσικό τρόπο και να κατανοήσουν τη φυσική πορεία της ζωής. «Ναι μεν ο πόνος του οριστικού αποχωρισμού θα είναι βαρύς, αλλά παράλληλα η εμπιστοσύνη των ανθρώπων που θα έχουν μείνει πίσω θα αποτελεί παρηγοριά, ώστε η ζωή των παιδιών να είναι ομαλή, δίχως εντάσεις και επιπλοκές», σχολίασε.

Σε ερώτηση για το αν θα μπορούσαν να δημιουργηθούν παρόμοια χωριά σε άλλες περιοχές, η κα Χρονοπούλου απάντησε ότι το 4amea είναι διαθέσιμο να συνεργαστεί με γονείς και επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται να υλοποιήσουν την ιδέα αυτή. Τόνισε ότι το χωριό θα είναι ανοιχτό και σε όσους θέλουν να μάθουν για την αναπηρία. «Η αναπηρία είναι ευλογημένη και μας κάνει καλύτερους ανθρώπους», είπε χαρακτηριστικά.

Η κα Χρονοπούλου τόνισε ότι οι γονείς παιδιών ΑμεΑ χρειάζονται υποστήριξη για να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της καθημερινότητας. Έφερε παραδείγματα για το υψηλό κόστος ιατρικής φροντίδας, θεραπειών και αναγκαίων ειδών, ενώ υπογράμμισε ότι πολλές οικογένειες αναγκάζονται να ζουν με έναν μόνο εργαζόμενο γονέα. Η ίδια πρότεινε την πρόωρη συνταξιοδότηση του ενός γονέα από τη στιγμή που αναγνωρίζεται το ποσοστό αναπηρίας του παιδιού, καθώς και την πιθανή πρόωρη συνταξιοδότηση και του δεύτερου γονέα.

Το διαδικτυακό ψήφισμα για το αίτημα αυτό έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 14.000 υπογραφές, ενώ η ολοκληρωμένη πρόταση του 4amea θα παρουσιαστεί σύντομα.

Στο βίντεο που ακολουθεί η Νένα Χρονοπούλου μιλά στην εκπομπή «Buongiorno» για τα παιδιά με αναπηρίες

advertisement
Back to top button