Το ρημαγμένο νεοκλασικό στο Αγρίνιο που μετατράπηκε στο πιο ωραίο boutique hotel της χώρας
Εδώ και 5 περίπου χρόνια, στο κέντρο του Αγρινίου λειτουργεί ένα ξενοδοχείο πολύ διαφορετικό από αυτά που συναντά κανείς σε πόλεις της ηπειρωτικής Ελλάδας. Ή μάλλον από αυτά που δεν περιμένει κανείς να συναντήσει.
Εντυπωσιακό εξωτερικά, εκθαμβωτικό εσωτερικά.
Γεμάτο μοναδικά έργα τέχνης σε χώρους που θυμίζουν… κάτι από τις πρωτεύουσες των κρατών της κεντρικής Ευρώπης. Ο λόγος για το «Marpessa», το ξεχωριστό boutique hotel του Αγρινίου.
H Μαριάννα και ο Κωνσταντίνος Πιστιόλας (ιδιοκτήτης της Agrino) αποφάσισαν πριν από μια δεκαετία, περίπου, να περισώσουν ένα θαυμάσιο διατηρητέο του 1928, που αφηνόταν να ρημάζει στο κέντρο του Αγρινίου.
Έπειτα από πολύχρονη… περιπέτεια, την άνοιξη του 2011 ξεκίνησαν τις εργασίες ανακαίνισης, επενδύοντας το ποσό των 5 εκατ. ευρώ.
Διατηρώντας πολλά αρχιτεκτονικά και διακοσμητικά στοιχεία του κτιρίου, όπως τις σκάλες και τα φουρούσια και προσθέτοντας μοναδικά έργα τέχνης από πολλούς διεθνείς και ελληνικούς οίκους, έφτιαξαν ένα ξενοδοχείο μοναδικό κόσμημα.
Για παράδειγμα, ο καναπές στο lobby είναι ο Chester Moon που σχεδίασε η Paola Navone για την Baxter, οι πολυθρόνες είναι Munna και Arflex, το ξυλόγλυπτο reception booth είναι Emmemobili και ο καθρέφτης ακριβώς από πίσω BD Barcelona.
Το ξενοδοχείο διαθέτει 14 δωμάτια και τρεις σουίτες, που μοιράζονται στο διατηρητέο και το νεότερο κτίριο, ενώ ένα από αυτά έχει και αυτόνομη είσοδο, καθώς διατηρήθηκε η παλιά εξωτερική σκάλα που οδηγούσε στο εσωτερικό του σπιτιού.
Γιατί Μάρπησσα; Ο Αγρινιώτης εικαστικός Δημήτρης Παπατρέχας διηγείται:
“Κατεβαίνω με την Μαριάννα σε μια τεραστίων διαστάσεων αποθήκη, έξω απο την Πόλη. Εκεί φυλασσόταν ο θησαυρός. Βρέθηκα μπροστά του. Ήταν τακτοποιημένος και αριθμημένος. Ένας μεγάλος όγκος από παλιές πόρτες, παράθυρα, εξώφυλλα παραθύρων, κάγκελα, σκάλες, οικιακά σκεύη, ξύλο και μέταλλο 100 χρόνων. Είναι από το κτίριο του Ρήγα του καπνέμπορου στην οδό Παπαστράτου που το μετατρέπουμε σε ξενοδοχείο. Και θέλουμε τα υλικά αυτά κατ΄ επιλογή δική σου, να περαστούν στα δωμάτια με εικαστικό τρόπο.
Marpessa θα ονομάζεται, μου λέει η Μαριάννα και φεύγουμε. Μάρπησσα, Marpessa. Η μυθική πριγκίπισσα κόρη του Βασιλιά Ευήνου. Γεννημένη σε αυστηρό πατριαρχικό περιβάλλον όπως αρμόζει στον Έυηνο, που κρατά τις παραδόσεις και είναι ο λόγος του Βασιλιά πράξη. Η Marpessa αρνείται στην θέληση του πατέρα της Βασιλιά να παντρευτεί Θεό και παντρεύεται έναν κοινό θνητό κάνοντας πράξη το δικαίωμα της επιλογής. Ελευθερώνεται και ακολουθεί το δικό της αστέρι.
Τρία σημεία βασικά η ζωή της τρεις οι όροφοι του ξενοδοχείου.
Επιλέγω τα παραθυρόφυλλα, μασίφ ξύλο, μαζεμένη φόρμα, σύμβολα του βίου και απλώνω τον μύθο. Τρυπάω, κόβω και χαράσσω το ξύλο.
Στον 1ο όροφο βάζω τον τόπο καταγωγής, την γέννηση της με αρχέτυπα εικαστικά σύμβολα, κύκλος, σταυρός.
Στον 2ο όροφο, τα πουλιά εν πτήση σύμβολα του ανεξάρτητου πνεύματος της Marpessa.
Στον 3ο όροφο αστέρια. Η κορυφή, η ολοκλήρωση”.