Το «σπίτι που χορεύει»

Η φράση «σπίτι που χορεύει» (Tančící dům) είναι το παρωνύμιο με το οποίο είναι περισσότερο γνωστό ένα κτίριο με γραφεία στο κέντρο της Πράγας. Γιατί ονομάστηκε έτσι; Δείτε τις φωτογραφίες και θα καταλάβετε..

Το σπίτι που χορεύει

Σχεδιάστηκε από τον Τσέχο αλλά γεννημένο στην Κροατία αρχιτέκτονα Vlado Milunić σε συνεργασία με τον Καναδό αρχιτέκτονα Frank Gehry. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1994 σε ένα άδειο οικόπεδο μπροστά από το ποτάμι και ολοκληρώθηκε δυο χρόνια μετά, το 1996. Το προηγούμενο κτίριο που υπήρχε στο οικόπεδο είχε καταστραφεί ολοσχερώς κατά την διάρκεια του βομβαρδισμού της Πράγας το 1945.

Το σπίτι που χορεύει

Ο Πρόεδρος της Τσεχίας Vaclav Havel, ο οποίος έζησε δίπλα στο κτίριο επί δεκαετίες, προσπαθούσε για χρόνια να κατευνάσει τις αντιδράσεις πολλών Τσέχων για τον αμφιλεγόμενο σχεδιασμό του Tančící dům. Το κτίριο αν μη τι άλλο ξεχωρίζει από τα νεο-μπαρόκ, νεο-γοτθικά και αρτ νουβό κτίρια για τα οποία φημίζεται η Πράγα. Ο Havel όμως πάντα είχε την ελπίδα ότι το κτίριο κάποια στιγμή θα γίνει ένα παγκόσμιο κέντρο πολιτιστικής δραστηριότητας.

Το σπίτι που χορεύει

Το όνομα αρχικά που δόθηκε στο κτίριο ήταν Fred & Ginger (από τον Φρεντ Αστέρ και την Τζίντζερ Ρότζερς). Άλλωστε το σπίτι μοιάζει αμυδρά με ένα ζευγάρι χορευτών.

Το σπίτι που χορεύει

Σήμερα στη στέγη του κτιρίου υπάρχει ένα γαλλικό εστιατόριο με υπέροχη θέα στην πόλη ενώ ανάμεσα στους ενοίκους του είναι και αρκετές μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις.

Το σπίτι που χορεύει

 

Το σπίτι που χορεύει