Το σπίτι στη Θεσσαλονίκη στο οποίο κατοικούν… κούκλες
Ράφια, κούτες και υπόγειο, με εκατοντάδες κούκλες
Σε ένα σπίτι ανατολικά της Θεσσαλονίκης βρίσκεται το εργαστήριο κούκλας της Λίτσας Μπήτιου, μαζί με τα σκηνικά του κουκλοθέατρου της.
Εκεί, μαζί με την κόρη της τη Χριστίνα, γράφουν παραμύθια, σχεδιάζουν κοστούμια, ετοιμάζουν σκηνικά και φτιάχνουν κούκλες! Εκατοντάδες από αυτές ξεκουράζονται σε ράφια, κούτες, ντουλάπια, συρτάρια, αποθήκες, πατάρια, και όπου αλλού μπορείτε να φανταστείτε.
“Η ψυχή της κούκλας δεν αποκαλύπτεται εύκολα. Πρέπει να εμπιστευτεί την κουκλοπαίκτρια που με τη σειρά της πρέπει να ξεπεράσει την αίσθηση της ανωτερότητας της απέναντι στην “άψυχη” κούκλα”, λέει η Λίτσα Μπήτιου που φτιάχνει κούκλες από το 1993.
Μαζί με την Χριστίνα η οποία είναι χορογράφος, παρουσιάζουν τα παραμύθια τους, στη ΧΑΝΘ κάθε Κυριακή πρωί! “Η Χριστίνα, όταν μεγάλωσε, σπούδασε χορό, μπλέχτηκε με τη χορογραφία, τις θεατρικές εμφανίσεις και κάποτε ξαναβρέθηκε με την παλιά της φίλη: Την κούκλα των παιδικών της αναμνήσεων”. Σύντομα και η ίδια άρχισε να ασχολείται πιο εντατικά! “Η γνώση της στη χορογραφία τη βοήθησε στην κίνηση, η θεατρική της εμπειρία στη μίμηση και ο μόνιμος εργαστηριακός χώρος που την περιέβαλλε στην κατασκευή”.
Μαμά και κόρη διατηρούν το μοναδικό κουκλοθέατρο που κρατά πιστά την παραδοσιακή του μορφή.
“Έπρεπε να δώσουμε μάχη για να αλλάξουμε την αντίληψη για το κουκλοθέατρο η οποία έλεγε πως είναι ένα ελαφρύ θέαμα με κακό θεατρικό και αισθητικό κριτήριο και να τη μετατρέψουμε πάλι σε κάτι σπουδαίο όπως πραγματικά είναι εδώ και αιώνες”.
Πώς επιβιώνει το κουκλοθέατρο στην εποχή του tablet και του internet; “Βρισκόμαστε σε μια εποχή που μεσολάβησε άθελα ο ερχομός της τεχνολογίας με την παιδική βιομηχανία ψυχαγωγίας σε έργα animations που απάλλασσε τους γονείς για λίγη ώρα από την έγνοια των παιδιών, αφού η τηλεόραση μπορούσε να κάνει αυτό το ρόλο της fast ψυχαγωγίας. Αυτό έδωσε το άλλοθι για τον υποβιβασμό της κούκλας και γενικότερα του κουκλοθεάτρου. Από την άλλη πλευρά βέβαια υπήρξαν και απαράδεκτες παραστάσεις που απαξιούσαν εντελώς την αντιληπτική ικανότητα των παιδιών με αποτέλεσμα τα παιδιά να βαριούνται”.
Τα παραμύθια, ο καλύτερος τρόπος για να διδάξεις: “Γενικά, τα παραμύθια δείχνουν στο παιδί ότι μπορεί να υπερβεί τα προβλήματα και τους φόβους του, ακόμα κι αν αυτά φαίνονται δύσκολα και αδιέξοδα. Το κουκλοθέατρο μ’ έναν έμμεσο και πολύ διακριτικό τρόπο συμβάλλει στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού προσφέροντας ελκυστικά πρότυπα σωστής συμπεριφοράς. Προσφέρει παραδείγματα προς αποφυγή ή μίμηση, ενώ πολλές φορές μέσα από μαγικές και φανταστικές κοινωνίες χτυπάει τα «κακώς κείμενα» ή προβάλλει ιδανικά πρότυπα”, λένε.
Η Λίτσα και η Χριστίνα Μπήτιου κάθε Κυριακή μεσημπερι για όλο τον Οκτώμβριο παρουσιπαζουν την κουκλοπαράστασή ΠΑΡΤΥ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ ΚΑΙ Ο ΚΥΡ ΛΥΚΟΣ.
Το συγκεκριμένο έργο πραγματεύεται το φόβο στην παιδική ηλικία. Τα παιδιά το λάτρεψαν αφού μέσα σ΄αυτό βρήκαν τον εαυτό τους αντιμέτωπο με την καθημερινότητα, με φόβους ανεξήγητους αλλά όμως και τόσο φυσιολογικούς.
Το πρόγραμμα συνεχίζεται τις Κυριακές του Νοέμβριου με “Τα 3 γουρουνάκια”, μια καταπληκτική κωμωδία που έχει να κάνει με τις ξύλινες, πέτρινες και σχέσεις από άχυρο.
Τον Δεκέμβριο και τα Χριστούγεννα θα ανεβάσουν και σύγχρονα αλλά και κλασσικά έργα όπως τον Γεροτσιφούτη Σκρουτζ βασιζόμενες στη γνωστή χριστουγεννιάτικη ιστορία.