Το σπίτι της Μαντούς Μαυρογένους στο Ναύπλιο έγινε ξενοδοχείο και το εσωτερικό του μαγεύει
Επιτέλους – ένα κτήριο με ιστορική σημασία που δεν “μαραίνεται” με το χρόνο!
Μια μεγάλη πρόκληση είχε να αντιμετωπίσει ένα ελληνικό γραφείο εσωτερικού σχεδιασμού, όταν του ζητήθηκε να δώσει νέα ζωή στο απίστευτα παλιό οίκημα της Μαντούς Μαυρογένους στο Ναύπλιο, που της δόθηκε από την πρώτη ελληνική κυβέρνηση, ως αντάλλαγμα για τις υπηρεσίες της στον αγώνα του 1821.
Φυσικά, το αποτέλεσμα που προέκυψε, μετά την παρέμβαση του γραφείου “Smart Interiors” της Αγγελικής Αμπελιώτη, δεν μοιάζει με την εικόνα του σπιτιού, τις πρώτες δεκαετίες του 190υ αιώνα. Σημειωτέο δε, ότι το κτήριο λειτουργεί πλέον ως ξενοδοχείο με την επωνυμία “Mavrogenous Luxury Apartments”
Στο παρελθόν ωστόσο, δεν υπήρχε πουθενά η έννοια του luxury, παρά την επιφανή καταγωγή της Μαυρογένους.
Μια ετοιμόρροπη σκάλα σε χειρόγραφο της εποχής
Όταν το 1825, ζούσε στο Ναύπλιο την επισκέφθηκε στο ετοιμόρροπο σπίτι της, ο Ιταλός φιλέλληνας Pieriviano Zecchini. Η κατάσταση που περιγράφει στα απομνημονεύματα είναι τραγική. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, κάθε φορά που την επισκεπτόταν κινδύνευε να γκρεμιστεί από τη σκάλα, αφού ήταν έτοιμη να πέσει.
Σε άθλια κατάσταση βρίσκονταν επίσης τα έπιπλα, οι τοίχοι αλλά και τα ρούχα της Μυκονιάτισας ηρωϊδας. Ο λόγος της πενίας της όμως ήταν σπουδαίος. Είχε δώσει ολόκληρη την περιουσία της, που ανερχόταν σε πολλά εκατομμύρια, για τις ανάγκες της απελευθέρωσης.
Μήπως το σπίτι φιλοξένησε μια δυνατή αγάπη;
Γνωρίζουμε πως η Μαυρογένους, έτρεφε σεβασμό και αγάπη στο πρόσωπο του Δημήτριου Υψηλάντη, που ήταν επιφανής στρατιωτικός και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επανάσταση του 1821. Μάλιστα, τα πρώτα χρόνια μετά την Επανάσταση, οι δύο αγωνιστές ζούσαν κοντά ο ένας στον άλλο, στην πόλη του Ναυπλίου. Τα σπίτια τους ήταν απέναντι, πράγμα που διευκόλυνε τις συναντήσεις τους. Σήμερα, το σπίτι του Υψηλάντη έχει μετατραπεί σε “Ξενοδοχείο Δίας”.
Η εξωτερική όψη παραμένει αναλλοίωτη
Κατά την αποκατάσταση του κτηρίου, διατηρήθηκε αναλλοίωτη η εξωτερική του όψη, η οποία μάλιστα αναβαθμίστηκε με μοναδικά vintage τρόπο. Στο εσωτερικό του κτηρίου παράλληλα, το δάπεδο και το ταβάνι με τα παραδοσιακά ξύλινα πηχάκια, παρέμειναν όπως ήταν στις αρχές του 19ου αιώνα.
Δύο διαμερίσματα σε 2 απρόσμενα χρώματα
Στο εσωτερικό του σπιτιού, υπήρχαν εξ’ αρχής δύο ξεχωριστοί χώροι, οι οποίοι διαμορφώθηκαν σε διαμερίσματα. Τα τελευταία είναι φτιαγμένα με ένα smart και μοντέρνο design και μπορούν να φιλοξενήσουν μέχρι και 4 επισκέπτες. Το καθένα από τα δύο τέλος, έχει ένα ξεχωριστό χρώμα – γαλάζιο ή lime – που του δίνει χαρακτήρα.
Κεντρική φωτογραφία και φωτογραφίες από: hoteldesign.gr
Kείμενο: Xρήστος Χατζής