Advertisement

Στη τόσο δύσκολη εποχή που ζούμε είναι μεγάλη μας χαρά να μαθαίνουμε ότι υπάρχει ένα Δημοτικό σχολείο που ξεφεύγει από τα Ελληνικά στερεότυπα προσφέροντας στους μαθητές του κάτι διαφορετικό. Κάτι περισσότερο από τα συνηθισμένα..

Το 2ο δημοτικό σχολείο Καρύστου είναι είναι όλα αυτά μαζί και ακόμη περισσότερα. Είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα το πως μπορεί ένα ανοιχτό στην κοινωνία σχολείο να γίνει καλύτερο και από ένα ιδιωτικό, έχοντας πάντα ως στόχο να αναδείξει τις δυνατότητες των παιδιών και να τα φέρει σε επαφή με την τέχνη, τον πολιτισμό, την επιστήμη, την τεχνολογία.

Advertisement

Εδώ και αρκετά χρόνια, στόχος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου δημοτικού σχολείου Καρύστου, του Διευθυντή και των δασκάλων, ήταν η δημιουργία ενός σχολείου καινοτόμου και εμπνευσμένου. Ενός σχολείου που να αναδεικνύει τα ταλέντα και τις δυνατότητες των παιδιών, που να βοηθά τα παιδιά να δημιουργούν και να φαντάζονται.

Όλοι μαζί ονειρεύτηκαν το σχολείο του μέλλοντος, ενός σχολείου που να παραμενει ανοιχτό στην τέχνη, στον πολιτισμό, στις τεχνολογίες, που να παράγει αισθητική, γνώση και δημιουργικότητα.

Με βάση αυτή τη λογική τα τελευταία χρόνια πραγματοποιούνται από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων δράσεις που αναβαθμίζουν τον ρόλο του σχολείου και μετατρέπουν ένα δημόσιο σχολείο σε ένα χώρο που τα παιδιά έρχονται σε επαφή με καινοτόμες και πρωτοπόρες δράσεις.

Αυτό επετεύχθη μέσω της συνεργασίας του διευθυντή του σχολείου κου Παναγιώτη Ελευθερίου, του υποδιευθυντή κου Μιλτιάδη Κοτζιάμπαση και όλων των δασκάλων με το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων που τα τελευταία έξι χρόνια εκπροσωπείται από την πρόεδρο Σοφία Παπανικολάου.

Πόσο συνηθισμένο είναι σε ένα δημόσιο σχολείο να πραγματοποιούνται δράσεις όπως εργαστήριο Αστρονομίας, σχολικό φεστιβάλ τέχνης, εργαστήριο ρομποτικής, εργαστήριο Εικονογράφησης ή Εργαστήριο Animation;

Πόσο κοινό είναι να μπαίνεις σε ένα Δημόσιο σχολείο και να βλέπεις στους τοίχους πίνακες των μεγαλύτερων σύγχρονων ζωγράφων; Σε κάθε τάξη στίχους ποιημάτων σημαντικών Ελλήνων ποιητών;

Η πρόεδρος του συλλόγου, Σοφία Παπανικολάου, σε επικοινωνία που είχαμε μαζί της μας εξήγησε τι ακριβώς συμβαίνει στο σχολείο τα τελευταία 6 χρόνια:

Στο εργαστήριο Αστρονομίας που διεξάγεται στο σχολείο υπό την καθοδήγηση του Δρ. Αστροφυσικής Παν/μιου Αθηνών Αντώνιου Αντωνίου και με εισηγήτριες την Εύα Λέφα, φυσικό Ph.D Αστροφυσικής και την Ελένη Λαβασά, φυσικό, MSc Διαστημικής Επιστήμης τα παιδιά ως μικροί εξερευνητές έρχονται σε επαφή με τον μαγικό κόσμο του Διαστήματος που εκτείνεται γύρω μας. Κατανοώντας, δημιουργώντας και διασκεδάζοντας ξεναγούνται στις γειτονιές του σύμπαντος, από τον Πλανήτη μας, τη Γη, μέχρι τα μακρινά άστρα. Δουλεύοντας σε ομάδες τα παιδιά συμμετέχουν στα πρώτα τους διαστημικά πειράματα και φτιάχνουν με τα ίδια τους τα χέρια μικρές αστρονομικές κατασκευές.

Τα μαθήματα είναι βιωματικά και διαδραστικά και εναρμονίζονται με τις αρχές της διερευνητικής μάθησης και της διεπιστημονικότητας στο πνεύμα της εκπαίδευσης STEM(Science, Technology, Engineering and Math). Στο τέλος του εργαστηρίου πραγματοποιείται μια βραδιά παρατήρησης με το τηλεσκόπιο που διαθέτει το σχολείο όπου τα παιδιά παρατηρούν τους πλανήτες.

Στο εργαστήριο ρομποτικής τα παιδιά του σχολείου κατασκευάζουν, προγραμματίζουν και θέτουν σε κίνηση τα δικά τους ρομπότ. Τα ρομποτάκια μπαίνουν στις αίθουσες και ο ενθουσιασμός είναι μεγάλος. Το σχολείο έχει εξοπλιστεί με τα κιτ «lego we do 2» και τάμπλετ και τα παιδιά χωρισμένα σε ομάδες φτιάχνουν, προγραμματίζουν και βάζουν σε κίνηση μια καινούργια κατασκευή.

Στο τέλος της περσινής σχολικής χρονιάς τα παιδιά της ΣΤ΄ δημοτικού του σχολείου με τον εικαστικό και εικονογράφο παιδικών βιβλίων Βασίλη Σελιμά εμπνεύστηκαν από τα έργα των Van Gogh, Marc Chagall, Marcel Duchamp και Man Ray, δημιούργησαν τις δικές τους κατασκευές, ηχογράφησαν ήχους και λόγια, έπαιξαν μουσική και έκαναν λήψεις βασισμένοι σε μια ιστορία που έφτιαξαν με το δάσκαλό τους.
Το εξαιρετικό βίντεο κινούμενης εικόνας δημιουργήθηκε με την τεχνική του stop motion animation και τα παιδιά ξεδίπλωσαν τα ταλέντα τους και τις ιδέες τους.

Έχοντας την πεποίθηση ότι η τέχνη είναι ο μόνος δρόμος για να διδάξουμε στα παιδιά την Αισθητική που αυτόματα οδηγεί στο ήθος, την αξιοπρέπεια και την απόκτηση παιδείας, γονείς, παιδιά και εκπαιδευτικοί, ονειρεύτηκαν ένα σχολείο γεμάτο τέχνη και πολιτισμό, γεμάτο ομορφιά και ελευθερία ως αντίβαρο των όσων σήμερα βιώνουν τα παιδιά. Έτσι λοιπόν επέλεξαν έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών τα οποία τοποθέτησαν σε όλους τους χώρους του σχολείου ώστε τα παιδιά να έρχονται καθημερινά σε επαφή με τα σημαντικότερα έργα των μεγαλύτερων σύγχρονων ζωγράφων και ασυνείδητα να συνομιλούν μαζί τους.

Εμπνεύστηκαν από την δύναμη της ποίησης και την χάρισαν απλόχερα στα παιδιά ελπίζοντας πως θα νοιώσουν ελεύθερα, δυνατά και δημιουργικά. Το σχολείο γέμισε με στίχους ποιητών. Σε κάθε τάξη γράφτηκαν στίχοι ποιημάτων σημαντικών Ελλήνων ποιητών ώστε διαβάζοντάς τους τα παιδιά να εμπνέονται , να ελπίζουν και να παλεύουν για την ομορφιά .

Το παγκάκι της φιλίας που τοποθετήθηκε στον προαύλιο χώρο του σχολείου είναι ένα σημείο συνάντησης για όποιο παιδί νιώθει μόνο και θέλει να γνωρίσει νέους φίλους, για όποιο παιδί θέλει να βοηθήσει ένα συμμαθητή του που δεν έχει φίλους, για όποιο παιδί θέλει να συζητήσει με τον συμμαθητή του και να λύσουν μια διαφωνία. Στόχος της δράσης αυτής είναι τα παιδιά να μάθουν να μοιράζονται τα συναισθήματα, την αγάπη, τα όνειρα και τη μοναξιά τους ώστε κανένα παιδί να μην μένει χωρίς φίλους.

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων έχει φιλοξενήσει τα τελευταία χρόνια πολύ σημαντικούς καλλιτέχνες όπως ο Νίκος Πορτοκάλογλου, ο Φοίβος Δεληβοριάς, η Ευρυδίκη, ο Νίκος Ζιώγαλας, η Σοφία Βόσσου, η Μιρέλλα Πάχου, ο Βαγγέλης Γερμανός. Με τα έσοδα που προκύπτουν από κάθε συναυλία καθώς και με χορηγίες που έχουν γίνει από επαγγελματίες και επιχειρήσεις έχουν καταφέρει να εξοπλίσουν πλήρως το σχολείο στο οποίο αυτή τη στιγμή η κάθε τάξη διαθέτει βιντεοπροβολέα και laptop, υπάρχει πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο φυσικής, αίθουσα γυμναστικής, βιβλιοθήκη, αίθουσα μουσικής, αίθουσα εκδηλώσεων, τηλεσκόπιο, κιτ lego we do 2 και tablet.

Όλος ο κόσμος των παιδιών σε μια τσάντα..….Με θέμα «Τι είναι ο κόσμος για εσάς, με ένα σχέδιο και ένα χρώμα» οι μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καρύστου δημιούργησαν ένα πρωτότυπο σχέδιο για περιορισμένο αριθμό 100 Waterbags by Άγονη Γραμμή Γόνιμη. Οι τσάντες διατέθηκαν προς πώληση από το πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη καθώς και από καταστήματα της Καρύστου. Τα έσοδα από τις πωλήσεις διατέθηκαν μέσω του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Άγονη Γραμμή Γόνιμη για την αγορά του εξοπλισμού του εργαστηρίου ρομποτικής το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει τη λειτουργία του.

Tο Σχολικό Φεστιβάλ Τέχνης «Πετάμε Πάνω από την Πόλη» στο οποίο συμμετείχαν οι μαθητές όλων των τάξεων πραγματοποιήθηκε 27-28 Μάϊου 2023 στο χώρο του σχολείου.


Πετάμε πάνω από την πόλη με οδηγό την φαντασία, τη δημιουργία και την τέχνη! Οι σπουδαιότεροι καλλιτέχνες της γενιάς επισκέφτηκαν το σχολείο και πραγματοποίησαν με τα παιδιά τις παρακάτω δράσεις:

Γνωριμία με την εικονογράφο παιδικών βιβλίων Μυρτώ Δεληβοριά μέσα από τις εικονογραφήσεις της για τo βιβλίo «Χαριστική Βιβλιοθήκη» του Αντώνη Παπαθεοδούλου και του Δικαιου Χατζηπλή (Α΄& Β΄ δημοτικού) και για το βιβλίο «Πες μου τ΄ όνομά σου» του Φοίβου Δεληβοριά (Γ, Δ, Ε δημοτικού).
Ήρωες που βγαίνουν από τις σελίδες, καινούριοι ήρωες που μπαίνουν στις σελίδες, πολλά χρώματα και όσα υπέροχα συμβαίνουν όταν ένα βιβλίο συναντά τους αναγνώστες του.

Ο εικαστικός Αχιλλέας Ραζής θα ταξιδέψει τα παιδιά στον μαγικό κόσμο της ζωγραφικής. Με θέμα «Το πορτραίτο: Ζωγραφίζω τον διπλανό μου» τα παιδιά της Α΄,Β, Γ΄ δημοτικού θα παρατηρήσουν, θα ζωγραφίσουν και θα προσπαθήσουν να γνωρίσουν καλύτερα τον διπλανό τους ώστε να καταφέρουν να τον ζωγραφίσουν. Ένα παιχνίδι που φέρνει τα παιδιά πιο κοντά και αναπτύσσει την ενσυναίσθηση.
Με θέμα «Ζωγραφίζω την πόλη μου από ψηλά» τα παιδιά της Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄ δημοτικού θα πετάξουν και με την φαντασία τους θα ζωγραφίσουν την πόλη από ψηλά. Εκεί που όλα μοιάζουν αλλιώς και τα σπίτια, το σχολείο, οι φίλοι, ολόκληρη η πόλη μεταμορφώνονται και γίνονται μια ζωγραφιά.

Στο θεατρικό εργαστήρι με θέμα «Θα σου πω μια ιστορία» τα παιδιά της Ε’ και της ΣΤ’ τάξης του δημοτικού θα εξερευνήσουν με την ηθοποιό Μαρία Πανίδου τη δύναμη του σώματος και της φωνής καθώς επίσης και το πώς μπορεί κάποιος με διαφορετικά μέσα εκτός του λόγου  να διηγηθεί μια ιστορία. 


Σκοπός του εργαστηρίου είναι η εξερεύνηση των εκφραστικών μέσων κάθε συμμετέχοντα και η συνειδητοποίηση του ιδιαίτερου ρόλου που διαδραματίζει ο καθένας μέσα σε μια ομάδα. Η χαρά, οι ήχοι, η φαντασία, το τραγούδι και η συνεργασία γίνονται οι βάσεις για να δημιουργήσουν τα παιδιά μια ιστορία και να γεννηθούν όμορφα συναισθήματα.

Μπορεί ένα έργο τέχνης να μιλήσει; Tί συναισθήματα έχει όταν το κοιτούν τόσα βλέμματα; Ποια είναι η σχέση της Μόνα Λίζα με μια παρέα άγριων ζώων. Αυτές είναι μερικές από τις ερωτήσεις που θα κληθούν να απαντήσουν τα παιδιά της ΣΤ’ δημοτικού που θα συμμετάσχουν στο εργαστήριο Animation υπο την καθοδήγηση του εικαστικού Βασίλη Σελιμά.

Κλείνοντας θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την πρόεδρο του συλλόγου, Σοφία Παπανικολάου, για την ευγενική παραχώρηση των φωτογραφιών. Να της ευχηθούμε, σε συνεργασία με γονείς και εκπαιδευτικούς, να συνεχίσει το έργο της και όλοι μαζί να κάνουν το σχολείο ακόμη καλύτερο!

Advertisement