Ο ποταμός Νέδα πήρε την ονομασία του από την νύμφη Νέδα και βρίσκεται στην Πελοπόννησο αποτελώντας το φυσικό σύνορο των νομών Ηλείας και Μεσσηνίας, ενώ εκβάλλει στο Ιόνιο πέλαγος.

By takopa shutterstock

Σύμφωνα με τον μύθο, όταν η Ρέα γέννησε το Δία, στο Λύκαιον Όρος, εμπιστεύτηκε την ανατροφή του στη Νέδα και σε άλλες δύο νύμφες, τη Θεισόα και την Αγνώ. Οι νύμφες κράτησαν και ανέθρεψαν το θεϊκό βρέφος, γλιτώνοντας το από τα δόντια του πατέρα του, που είχε τη συνήθεια να τρώει τα παιδιά του. Η Νέδα έδωσε το όνομά της στο ποτάμι και έτσι έθρεψε τους θρύλους και τις παραδόσεις στις γύρω περιοχές.

By Georgios Tsichlis shutterstock

Η διαδρομή στην περιοχή είναι μαγευτική με πολλά σημεία του ποταμού να μοιάζουν πραγματικά με ζούγκλα. Η διάσχιση του ποταμού είναι μια μοναδική εμπειρία ειδικά για τους λάτρεις της περιπέτειας.

Το φαράγγι της Νέδας: Απαράμιλλη ομορφιά και σπάνια τοπία.

Το φαράγγι της Νέδας, το οποίο διασχίζει κι ο ομώνυμος ποταμός αποτελεί ένα καλά κρυμμένο μυστικό που ανταμείβει όποιον το ανακαλύψει.

By Lydia Vero shutterstock

Το όλο τοπίο μέσα στα βουνά σε μια διαδρομή από χαράδρες πνιγμένες στη βλάστηση είναι σπάνιας ομορφιάς. Τα κύρια χαρακτηριστικά της βλάστησης είναι τα πλατάνια, οι αγριοβελανιδιές, οι συκιές και τα πουρνάρια, ενώ όλα μαζί σε συνδυασμό με τα τρεχούμενα νερά και τις πέτρες του ποταμού δημιουργούν ένα παραμυθένιο σκηνικό.

By Lydia Vero shutterstock

Το Στόμιο, ένα μεγάλο σκοτεινό «τούνελ» περίπου 200 μέτρων μέσα από στο οποίο χάνεται το ποτάμι είναι από τα πιο εντυπωσιακά σημεία. Είναι ένα κανονικό σπήλαιο με σταλακτίτες και… νυχτερίδες που το διαρρέει η Νέδα.

By Heracles Kritikos shutterstock_

Η βλάστηση κρέμεται κυριολεκτικά από τα βράχια και τα πετρώματα να σχηματίζουν διάφορους σχηματισμούς από την πολύχρονη διάβρωση. Όμορφο επίσης είναι και το σημείο με το εκκλησάκι της Παναγίας.

By Georgios Tsichlis shutterstock

Κατά μήκος της διαδρομής θα συναντήσει επίσης κανείς και καταρράκτες με τον μεγαλύτερο να βρίσκεται κοντά στην Φιγαλεία και έχει ύψος περίπου 50 μέτρα.

By Heracles Kritikos shutterstock

Στην περιοχή υπάρχουν επίσης και πολλές πεζοπορικές διαδρομές για τους φυσιολάτρεις και θα ήταν καλό να ρωτήσετε τους ντόπιους για πληροφορίες και καλά κρυμμένα μυστικά!

By Heracles Kritikos shutterstock

Το καλοκαίρι θα έχετε την ευκαιρία να κάνετε δροσερές βουτιές ενώ θα πρέπει να ξέρετε ότι σε αρκετά σημεία το νερό είναι βαθύ και θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ζητήσετε επαγγελματική καθοδήγηση!

Παρακολουθήστε το βίντεο από τον Ορειβατικό Καλαμάτας: