By Pit Stock shutterstock
Advertisement

Σε μία ήσυχη γωνιά στις ανατολικές ακτές της Πελοποννήσου η φύση έδειξε το μεγαλείο της δημιουργώντας ένα φιόρδ μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα.

By Pit Stock shutterstock

Πρόκειται για το Γέρακα ένα μικρό μεσαιωνικό χωριό που είναι χτισμένο στο πλάι της θάλασσας που χύνεται μέσα στη γη χαρίζοντας στον επισκέπτη εικόνες σπάνιες, με όλη τη σημασία της λέξης αφού για να συναντήσει κανείς κάτι ανάλογο πρέπει να βρεθεί στη μακρινή Νορβηγία.Τα παραδοσιακά σπίτια, τα θαλασσινά χρώματα, τα ήρεμα νερά συνδυασμένα με την ηρεμία των ανθρώπων και την ομορφιά της φύσης μοιάζουν με μία συμφωνία φτιαγμένη με τόση μαεστρία που μόνο η φύση μπορεί να την αποδώσει.

Advertisement
By Pit Stock shutterstock

Ο Γέρακας, «Ιέραξ» των βυζαντινών χρόνων, αποτέλεσε το ναυτικό σταθμό των Βυζαντινών για την καταπολέμηση των Σαρακηνών, το κρυσφήτετο του Φράγκου αρχιπειρατή Ρογήρου ντε Λαούρια της Αραγωνίας όταν αποφάσισε να κουρσέψει τη Μονεμβασιά, το αγυροβόλιο Υδραίων και Σπετσιωτών εμπόρων, τη σίγουρη λύση για όσους ήθελαν να αποφύγουν τα ψηλά κύμματα και τις τρικυμίες. Το λιμάνι του Γέρακα είναι το «Ευλίμενον χωρίον» του Παυσανία και το Porto Cadena από την αλυσίδα που έκλειναν το στόμιο του όρμου.

Στα «Λόγια της πλώρης» του Α. Καρκαβίτσα, ο Καπετάν Βαλμάς μαχαιρώνει το μοναχογιό του, όταν μέσα στη  φουρτούνα που απειλούσε να βουλιάξει το καΐκι τους, το παιδί επέμενε ότι πίσω από τα βράχια του Μυρτώου Πελάγους, υπήρχε ένα ασφαλές και απάνεμο λιμάνι και ήθελε να τους οδηγήσει εκεί.

By Pit Stock shutterstock_


Ο Γέρακας σήμερα αποτελείται από τρεις οικισμούς. Το Λιμάνι, το Γέρακα και τον Αγ. Ιωάννη.

By Pit Stock shutterstock


Το λιμάνι θυμίζει περισσότερο Aιγαιοπελαγίτικο νησί παρά λιμανάκι της Λακωνίας. Πλάι στα παραδοσιακά σπίτια με τα αιγαιοπελαγίτικα χρώματα και τα ήσυχα νερά της λιμνοθάλασσας μην ξεχάσετε να καθίσετε σε μία ψαροταβέρνα, η ψαριά της ημέρας θα σας περιμένει να την απολαύσετε.

By Pit Stock shutterstock

Στο λόφο βρίσκεται ο οικισμός του Γέρακα, ο μεγαλύτερος από τους τρεις. Πανοραμική άποψη του Γέρακα μπορείτε να έχετε από τον περίβολο της εκκλησίας της Κοίμησης.

By Pit Stock shutterstock

Το χωριό απλώνεται μπροστά στα μάτια σας χωρισμένο σε γειτονίες που παίρνουν το όνομα τους από το επίθετο της οικογένειας που κατοικεί εκεί τα Λαυκαίικα, τα Κρητικαίικα, τα Ανδρομιδαίικα, τα Καραγαναίικα, τα Τζωρτζαίικα τα Κουλουραίικα.

By pixels outloud shutterstock

Αν ακολουθήσετε τον ανηφορικό δρόμο θα βρεθείτε στον τρίτο και μικρό οικισμό του Άη Γιάννη με τον καθαρό αέρα, τα παραδοσιακά σπίτια και το ατελείωτο πράσινο.

Αρχαία πόλη του Ζάρακα

Πάνω από το λιμάνι του Γέρακα, (δυτικά του υψώματος), βρίσκεται η αρχαία πόλη του Ζάρακα. Σύμφωνα με τον περιηγητή Παυσανία, η πόλη πήρε το όνομά της από τον Λακεδαιμόνιο ήρωα Ζάρακα, την οποία ίδρυσε μεταξύ του 1300 και 1200 π.Χ. Μάλιστα, ιερό του Ζάρακα υπήρχε στην Αττική.

Ο Ζάρηκας ή Ζάρακας ήταν γιος του βασιλιά της Καρύστου Πετραίου. Κατά τον Πολύβιο, (IV,36,3-6), ο βασιλιάς της Σπάρτης Λυκούργος, το 219 π.Χ., κατά την διάρκεια της αιφνιδιαστικής εκστρατείας του για την κατάληψη έξι πόλεων στη νότια Αργολίδα, δεν κατόρθωσε να καταλάβει τον Ζάρακα. Η αρχαία πόλη ήταν γνωστή για την ασφάλεια του λιμανιού της και για την φυσική οχυρότητα της θέσης της. Στον αρχαιολογικό χώρο του Ζάρακα είναι εμφανή τόσο τα αρχαία τείχη όσο και οι μεταγενέστερες Ρωμαϊκές και Βυζαντινές προσθήκες. Στην θέση αυτή κτίστηκε, πιθανότατα, κατά την Ελληνιστική περίοδο, (3ος μ.Χ. αιώνας), το οχυρωματικό τείχος της πόλης και της ακρόπολης του Ζάρακα.

Το 1462, η περιοχή περιήλθε στην κυριαρχία των Τούρκων και για τα επόμενα τετρακόσια χρόνια ακολούθησε μια εναλλαγή Ενετικής και Τουρκικής κυριαρχίας της πόλης. Οι Ενετοί τειχίσαν το λιμάνι του Ζάρακα και έκλεισαν την είσοδό του με αλυσίδες.

Η είσοδος στην πόλη γίνεται μέσα από μία αρκετά καλοδιατηρημένη πύλη, δείγμα της οχυρωματικής τεχνικής των Ελληνιστικών χρόνων. Ανάμεσα στα δύο τείχη, (στο εσωτερικό και το εξωτερικό), είναι ορατά και λείψανα των Ρωμαϊκών χρόνων.

By Pit Stock shutterstock
By Pit Stock shutterstock

Απολαύστε τα βίντεο:

ΠΗΓΗ: moriasnow

Advertisement