Το χωριό κόσμημα της Αρκαδίας με την αρχαιότερη βιβλιοθήκη της Ελλάδας
Αν ταξιδέψετε στην Δημητσάνα αξίζει να επισκεφτείτε την ιστορική της βιβλιοθήκη που είναι μοναδική στην Ελλάδα.
Σκαρφαλωμένη στις καταπράσινες πλαγιές του Μαίναλου στην Αρκαδία βρίσκεται ένα από τα ιστορικότερα χωριά της Ελλάδας.
Η ιστορία του πανέμορφου χωριού ξεκινά από τα αρχαία χρόνια. Στην θέση της σημερινής Δημητσάνας υπήρχε η αρχαία Αρκαδική πόλη Τεύθις η οποία είχε συμμετάσχει στον Τρωικό πόλεμο αλλά και στον εποικισμό της Μεγαλόπολης.
Η χρονική περίοδος που μετονομάστηκε η Τεύθις σε Δημητσάνα δεν είναι γνωστή. Ωστόσο, η ονομασία Δημητσάνα θεωρείται ότι έχει σλαβική προέλευση από την λέξη “δουμνίτσα”, που σημαίνει “φυσική πηγή”.
Η Δημητσάνα, κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, αναδείχθηκε σε εκπαιδευτικό και θρησκευτικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής. Σημαντικές εκκλησιαστικές προσωπικότητες κατάγονται από το χωριό, όπως ο Πατριάρχης Γρηγόριος Ε‘, που απαγχονίστηκε από τους Τούρκους το 1821, και ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, ένας από τους πρωτεργάτες της Ελληνικής Επανάστασης.
Κατά την περίοδο της Επανάστασης του 1821, η Δημητσάνα ήταν κέντρο παραγωγής μπαρουτιού τροφοδοτώντας τους Έλληνες αγωνιστές με μπαρούτι. Είναι το ιστορικό γεγονός που της χάρισε την ονομασία “Μπαρουταποθήκη του Έθνους“.
Η σπουδαία Βιβλιοθήκη της Δημητσάνας
Αν ταξιδέψετε στην Δημητσάνα αξίζει να επισκεφτείτε την ιστορική της βιβλιοθήκη που είναι μοναδική στην Ελλάδα. Θεωρείται μια από τις αρχαιότερες, αν όχι η αρχαιότερη βιβλιοθήκη της χώρας, και σίγουρα μια από τις πιο σημαντικές. Ιδρύθηκε το 1764 από δυο μοναχούς, τον Γεράσιμο Γούνα και τον Αγάπιο Λεονάρδο και αρχικά λειτούργησε ως βιβλιοθήκη της Ιερατικής Σχολής της Δημητσάνας.
Στην βιβλιοθήκη της Δημητσάνας υπήρχε ένας θησαυρός γνώσης. Βιβλία θεολογικά, φιλοσοφικά και ιστορικά αλλά και πολλά χειρόγραφα, με πολλά από αυτά να διατηρούνται μέχρι τις ημέρες μας. Αξίζει να σημειθεί ότι από την Ιερατική Σχολή της Δημητσάνας αποφοίτησαν σημαντικές προσωπικότητες, όπως ο Πατριάρχης Γρηγόριος Ε’ και ο Παλαιών Πατρών Γερμανός.
Πολλά από τα βιβλία της βιβλιοθήκης καταστράφηκαν κατά την Επανάσταση του 1821. Οι σελίδες τους έγιναν πρώτες ύλες για την παραγωγή των φυσιγγίων. Αρκετά όμως είναι αυτά που σώθηκαν και φιλοξενούνται σήμερα σε αυτόν τον πολύτιμο θησαυρό γνώσης που κρύβεται στην Δημητσάνα!
Στεγάζεται στο ανατολικό τμήμα των παλαιών Διδακτηρίων τα οποία κατέλαβαν τη θέση της περίφημης Σχολής Δημητσάνας από το 1845, με δαπάνες του ευεργέτη Δημητσανίτη Ν. Μακρή, με σχέδια του Λυσσάνδρου Καυτατζόγλου.
Η Ακαδημία Αθηνών, εκτιμώντας τη σημασία της Βιβλιοθήκης, το 1977 τής απένειμε χρυσό μετάλλιο με δίπλωμα.
Γνωρίστε την βιβλιοθήκη της Δημητσάνας
Τι άλλο θα δείτε στην Δημητσάνα
Πέρα από τη βιβλιοθήκη, η Δημητσάνα διαθέτει πλούσια πολιτιστική και φυσική κληρονομιά, με πολλά αξιοθέατα που αξίζουν να επισκεφθεί κανείς.
Το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης: Το μουσείο αυτό παρουσιάζει την παραδοσιακή τεχνολογία της υδροκίνησης, η οποία ήταν απαραίτητη για πολλές παραγωγικές δραστηριότητες της περιοχής, όπως η κατεργασία του δέρματος, η παραγωγή μπαρουτιού και η άλεση των δημητριακών.
Βρίσκεται σε μια πανέμορφη τοποθεσία με άφθονα τρεχούμενα νερά, προσφέροντας μια αναδρομή στον τρόπο ζωής της περιοχής κατά τον 18ο και 19ο αιώνα.
Το Φαράγγι του Λούσιου: Κοντά στη Δημητσάνα βρίσκεται το επιβλητικό φαράγγι του Λούσιου, ένα από τα πιο όμορφα φυσικά τοπία της Ελλάδας. Οι επισκέπτες μπορούν να ακολουθήσουν πεζοπορικές διαδρομές μέσα στο φαράγγι, να επισκεφθούν τις ιστορικές μονές που είναι χτισμένες στους βράχους και να απολαύσουν τη φυσική ομορφιά της περιοχής.
Η Μονή Προδρόμου και η Μονή Φιλοσόφου: Οι δύο αυτές μονές, χτισμένες σε απόκρημνα σημεία του φαραγγιού, είναι αρχιτεκτονικά θαύματα και αποτελούν σημαντικά θρησκευτικά μνημεία της περιοχής. Η Μονή Φιλοσόφου είναι μία από τις παλαιότερες μονές της Ελλάδας και λειτούργησε ως κρυφό σχολειό κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας.
Η οικία του Πατριάρχη Γρηγορίου Ε’: Το σπίτι όπου γεννήθηκε ο Πατριάρχης Γρηγόριος Ε’ έχει μετατραπεί σε μουσείο, προσφέροντας μια μοναδική εικόνα της ζωής και του έργου του εθνομάρτυρα.
Αναπόσπαστο κοµµάτι της εµπειρίας σας στην Δημητσάνα είναι να µείνετε σε έναν παραδοσιακό πέτρινο ξενώνα και να απολαύσετε λαχταριστά ψητά κρέατα και καλοµαγειρεµένες λιχουδιές της ντόπιας κουζίνας στις προσεγµένες ταβέρνες, που αποπνέουν αυθεντική αίσθηση θαλπωρής
Σήμερα, η Δημητσάνα παραμένει ένας ζωντανός τόπος που συνδυάζει την παράδοση με τον σύγχρονο τουρισμό. Τα πέτρινα σπίτια, τα γραφικά σοκάκια και οι ξενώνες προσφέρουν στους επισκέπτες την ευκαιρία να απολαύσουν τη μαγεία της ορεινής Αρκαδίας.