@iefimerida
Advertisement

Η Σύμη, το ακριτικό νησί των Δωδεκανήσων, είναι γνωστή για το γραφικό της λιμάνι, τις υπέροχες παραλίες της, τον Πανορμίτη, αλλά και το διάσημο συμιακό γαριδάκι…

Από πέρυσι είναι και ο τόπος, στον οποίο βρίσκεται το πιο όμορφο εστιατόριο στον κόσμο.

Advertisement

Σύμφωνα τουλάχιστον, με τα όσα γράφει το TheTravel.com: πρόκειται για την Κρυφή Αυλή στον δρόμο για το Πέδι…την οποία ο ιστότοπος μεταφράζει ως Secret Garden.

@iefimerida

Και γράφει: “Προσφέρει αυθεντικό ελληνικό φαγητό στους ταξιδιώτες, καθώς και ήρεμη ατμόσφαιρα. Οι επισκέπτες περιβάλλονται από πλούσια φυτά που αγκαλιάζουν τους τοίχους αυτού του φιλόξενου εστιατορίου. Οι ταξιδιώτες που ακολουθούν την ταπεινή πινακίδα από την οδό Αληθινής θα ανταμειφθούν με έναν όμορφα διακοσμημένο χώρο και σε λογικές τιμές. Οι πρώην θαμώνες ενθουσιάζονται με το υπέροχο φαγητό, τη ζωντανή μουσική και την εξυπηρέτηση πελατών!”

Ο ιδιοκτήτης δεν είχε ιδέα

Υπάρχουν εστιάτορες, οι οποίοι πασχίζουν για δεκαετίες ώστε η επιχείρησή τους να κερδίσει μια διεθνή διάκριση. Προσωπική εργασία, συμμετοχές σε διεθνείς διαγωνισμούς, επίπονη προετοιμασία.

Όλα τα παραπάνω δεν ισχύουν, στην περίπτωση της «Μυστικής Αυλής», του εστιατορίου-καφενείου που κέρδισε τον τίτλο του ομορφότερου εστιατορίου του κόσμου στη λίστα της ιστοσελίδας thetravel.com.

@iefimerida

Στην πραγματικότητα, ο ιδιοκτήτης του, Μιχάλης Χατζηπέτρος ή…. «Μπουλούκος», όπως τον λένε χαρακτηριστικά οι φίλοι του, το έμαθε εντελώς τυχαία και δεν γνωρίζει ούτε και σήμερα πότε οι δημοσιογράφοι της ιστοσελίδας επισκέφθηκαν τη γραφική Σύμη και την επιχείρησή του.

Ο ίδιος είναι μία από τις γραφικότερες φιγούρες του ακριτικού νησιού της Δωδεκανήσου, με πλούσια σγουρά μαλλιά και μούσι «αλά Βενιζέλος», όπως λέει, γελώντας, στο iefimerida.gr.

@iefimerida

H συνέντευξη που παραχώρησε είναι απολαυστική και αποδεικνύει ότι η αγάπη του για το πατρικό του σπίτι, η μυστική αυλή των παλαιών αρχοντικών της Σύμης αλλά και η αυθεντικότητα του χαρακτήρα του είναι τα στοιχεία που κέρδισαν και τους δημοσιογράφους του thetravel.com.

@iefimerida

«Δεν είναι εστιατόριο»
Η συνέντευξη ξεκινά αναπάντεχα. Ο Μιχάλης Χατζηπέτρος θέλει ευθύς εξαρχής να τονίσει: «Φίλε μου, αυτό που θέλω να σου πω ότι εμείς είμαστε καφενείο. Φτιάχνουμε μεζεδάκια και “τηγανάκια”. Το τονίζω αυτό διότι έρχονται πολλοί τουρίστες και μας ρωτούν εάν έχουμε παστίτσιο και μουσακά. Εμείς εδώ δεν φτιάχνουμε τέτοια πράγματα. Τα πιάτα μας είναι αυτά που θα βρεις σε ένα καφενείο. Εννοείται γαριδάκι Σύμης, εννοείται ποικιλία θαλασσινών, εννοείται ψαράκια, σαλάτες και μεζέδες. Όμως δεν έχουμε φαγητά που θα βρει κάποιος στα εστιατόρια του νησιού. Το εστιατόριο είναι εστιατόριο. Οι τιμές για τους μεζέδες μας ξεκινούν από το 1,5 ευρώ και φτάνουν (μόνο σε ένα πιάτο) τα 13 ευρώ. Ο μέσος όρος στις τιμές των πιάτων μας είναι τα 6 ευρώ. Η ”Μυστική αυλή” είναι ένα μαγαζί που βασιλεύει το γέλιο, η αγάπη και η καλή διάθεση. Γινόμαστε όλοι μια παρέα».

@iefimerida

«Δεν το πήρα χαμπάρι»
Η συνέντευξη συνεχίζεται το ίδιο εντυπωσιακά. Ο κ. Μιχάλης περιγράφει την ιστορία του και πώς δημιούργησε μαζί με την οικογένειά του το «ομορφότερο εστιατόριο του κόσμου», αλλά και πώς κέρδισε το… βραβείο.

«Ούτε και εγώ το πήρα χαμπάρι. Ότι είμαστε καλοί, είμαστε καλοί. Η γυναίκα μου είναι Βελγίδα. Ξεναγός πάνω από 30 χρόνια. Το μαγαζάκι είναι εξαιρετικό, πάρα πολύ ωραίο, με τα παραδοσιακά πετραδάκια της Σύμης. Το έχω φτιάξει μόνος μου. Τους καλομιλάμε. Εγώ είμαι πρώην ναυτικός. Τους λέω ιστορίες της θάλασσας και τους ταξιδεύω. Όλα αυτά δημιουργούν μία ζεστή ατμόσφαιρα. Αυτό αναζητά ο κάθε ξένος. Ο κάθε τουρίστας. Εγώ ούτε που ξέρω ποιος είναι ο δημοσιογράφος που ήρθε στο μαγαζί μας.

@iefimerida

Μας ενημέρωσαν ότι πήραμε το βραβείο, αλλά δεν γνωρίζω ποιος μας επισκέφτηκε. Μάλιστα, αξίζει να σας πω ότι εμείς δεν βρισκόμαστε στο λιμάνι της Σύμης. Είμαστε στο δρόμο για το Πέδι, για το δεύτερο λιμάνι του νησιού.

@iefimerida

Η ”Μυστική Αυλή” είναι η αυλή του πατρικού μου. Δούλευα στα καράβια, μετά άνοιξα νυχτερινό μαγαζί στο λιμάνι και επειδή κουράστηκα με τη νύχτα αποφάσισα να μετατρέψω το πατρικό μου σε καφενείο. Όπως φαίνεται, η ιδέα μου ήταν επιτυχημένη. Οι τουρίστες που έρχονται στη Σύμη θα έρθουν σίγουρα στο μαγαζί μου, θα έρθουν και δυο και τρεις φορές. Τους αρέσει πολύ».

@iefimerida

Αυτή λοιπόν είναι η ιστορία της «Μυστικής αυλής» ή «Secret Garden» στη Σύμη, του μικρού καφενείου-εστιατορίου που ψηφίστηκε το ομορφότερο εστιατόριο στον κόσμο, μέσα από τα λόγια του ιδιοκτήτη της… Του παραδοσιακού Δωδεκανήσιου Μιχάλη Χατζηπέτρου ή «Μπουλούκου», με τα πυκνά σγουρά μαλλιά και το μούσι «αλά Βενιζέλος», όπως λέει ο ίδιος.

Πηγή: iefimerida

Advertisement