Advertisement

Το 1964 βγαίνει στις κινηματογραφικές αίθουσες μια από τις καλύτερες ταινίες του Ελληνικού κινηματογράφου.

Η “Λόλα“, γνωστή και ως “Λόλα της Τρούμπας“, το δραματικό νουάρ σε σενάριο Ηλία Λυμπερόπουλου και σκηνοθεσία Ντίνου Δημόπουλου, είχε τεράστια απήχηση στις κινηματογραφικές αίθουσες κόβοντας 313.822 εισιτήρια στην Α’ προβολή της μόνο. Δεν της έλειπε και κάτι..

Από Φίνος Φιλμ – retromaniax.gr, Εύλογη χρήση, https://el.wikipedia.org/w/index.php?curid=202247

Ένα ονειρικό καστ ηθοποιών μεταξύ των οποίων η Τζένη Καρέζη και ο Νίκος Κούρκουλος στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος σε έναν ρόλο που δεν τον είχαμε συνηθίσει μέχρι τότε, ο Παντελής Ζερβός, ο Σπύρος Καλογήρου με την ατάκα που έχει μείνει μέχρι σήμερα στην ιστορία, το «πολλά τα λεφτά Άρη», ο Γιάννης Βογιατζής, ο Λαυρέντης Διανέλλος αλλά και ο Ανέστης Βλάχος!

Advertisement

Μοναδική ατμόσφαιρα και ας μην γυρίστηκε στο πραγματικό περιβάλλον της Τρούμπας, αφού για την εποχή αυτό θεωρήθηκε ιδιαίτερα επικίνδυνο. Ο δρόμος της Τρούμπας αναδημιουργήθηκε στα στούντιο της Φίνος Φιλμς με μεγάλη επιτυχία.

Η υπόθεση της Λόλας

Όλη η ιστορία εκτυλίσσεται στην φτωχή συνοικία του Πειραιά. Ο Άρης (Νίκος Κούρκουλος) βγαίνει από τη φυλακή και επιστρέφει σ’ ένα καμπαρέ της Τρούμπας για να ξεκαθαρίσει παλιούς λογαριασμούς με μια συμμορία που του έστησε άσχημο παιχνίδι και τον έστειλε για τρία χρόνια στη φυλακή. Θέλει επίσης να σιγουρευτεί αν η Λόλα (Τζένη Καρέζη), μια γυναίκα ελευθέρων ηθών με την οποία είχε ερωτική σχέση, ήταν μεταξύ των προσώπων που τον πρόδωσαν. Στο μεταξύ, ο Στέλιος (Διονύσης Παπαγιαννόπουλος), αρχηγός της συμμορίας και ιδιοκτήτης του καμπαρέ, κρατά κοντά του τη Λόλα, με την οποία είναι ερωτευμένος. Στην ιστορία εμπλέκεται καθοριστικά κι ένας γέρος δεσμοφύλακας του Άρη (Παντελής Ζερβός), που στο τέλος αποδεικνύεται ότι είναι ο πατέρας της Λόλας.

Ο Στέλιος, για να ξεφορτωθεί τον Άρη και να έχει ελεύθερο το πεδίο με τη Λόλα, πληρώνει τον Μαύρο (Σπύρος Καλογήρου), έναν μπράβο του, για να σκοτώσει τον Άρη. Παράλληλα, βάζει κάποιους άλλους να απαγάγουν τη Λόλα, ασκώντας μεγαλύτερη ψυχολογική πίεση στον Άρη. Όταν έρχεται η ώρα της τελικής μονομαχίας ανάμεσα στον Άρη και τον Μαύρο, ο γέρος δεσμοφύλακας είναι αυτός που θα εξοντώσει τον κακό αρχηγό της συμμορίας, προκειμένου να γλιτώσει από την κατηγορία του φόνου τον Άρη, ο οποίος είναι ο μελλοντικός γαμπρός του.

Η μουσική της ταινίας

Την μουσική για την ταινία έγραψε ο Σταύρος Ξαρχάκος. Κατά την διάρκεια της ακούγονται αριστουργήματα όπως το «Του Ήλιου Σβήστηκε το Φως», το «Όνειρο Δεμένο» και το «Δεν Έχει Αρχή». Μεγάλα ονόματα της εποχής είχαν αναλάβει να τα ερμηνεύσουν όπως ο Πάνος Γαβαλάς, η Ρία Κούρτη και η Καίτη Γκρέυ. Για την τελευταία ο Σταύρος Ξαρχάκος είχε επιλέξει να ερμηνεύσει το Χάθηκε το φεγγάρι αλλά η Γκρέυ δεν μπορούσε να συμμετάσχει στην παραγωγή.

Κάποιοι θέλουν την Γκρευ να αρνείται λόγω φόρτου εργασίας, ενώ κάποιοι άλλοι, πως  δεν  συμφώνησαν παραγωγή και τραγουδίστρια γιατί η Γκρέυ ήθελε να συμπεριληφθεί το όνομά της στην αφίσα της ταινίας, κάτι που δεν δέχτηκε η παραγωγή.

Χάθηκε το φεγγάρι ή πως ένα αστέρι γεννιέται

Η Βίκυ Μοσχολιού τότε ήταν μια άσημη τραγουδίστρια και δούλευε σε ένα μαγαζί της Λεωφόρου Συγγρού, στην «Τριάνα». Ένα βράδυ βρέθηκε στο μαγαζί ο Ντίνος Δημόπουλος μαζί με τον φροντιστή της Φίνος Φιλμ Παντελή Παλιεράκη και την άκουσαν. Αποφάσισαν να της προτείνουν να ερμηνεύσει το τραγούδι και η Μοσχολιού δέχτηκε.

Πήγε στο στούντιο, ηχογράφησε το τραγούδι και το μόνο που έμεινε ήταν να γυριστεί η σκηνή.

Τα γυρίσματα ξεκινούν και πέντε το πρωί ο σκηνοθέτης ανεβάζει τη Μοσχολιού πάνω σε ένα κόντρα πλακέ, που από μπροστά ήταν ένα ανοιχτό παράθυρο, από πίσω είχε μια σκάλα για να ανέβει και ανοιχτά τόσο από το πλάι όσο και από πάνω.

«Κυρ Ντίνο, δεν έχει ταβάνι το σπίτιρώτησε η Μοσχολιού, κοιτάζοντας έκπληκτη.

«Όχι», απά­ντησε ο Δημόπουλος, που πρώτη φορά άκουσε να τον αποκαλούν «κυρ Ντίνο».

«Εσύ θα κάθεσαι εδώ και θα κοιτάς απέναντι».

«Και τι θα κάνω;»

«θα κουνάς τα χείλη σου, ακούγοντας τη φωνή σου από το μαγνητόφωνο»

«Και δεν θα τραγουδάω;»

«θα κάνεις πως τραγουδάς.»

«Κατάλαβα…» 

Πρώτη πρόβα με λάθη. Δεύτερη πρόβα επίσης. Στην τρίτη πρόβα άρχισε να χιονίζει. Η Μοσχολιού ανε­βασμένη εκεί, 6.30 το πρωί, άρχισε να τουρτουρίζει.

«Κυρ Ντίνο, κρυώνω, θ’ αργήσουμε;» το γύρισμα διακόπηκε για την άλλη μέρα.

Δεύτερη μέρα, τέταρτη προσπά­θεια στις πέντε το πρωί, αλλά η πρωινή βροχή είχε διαφορετική γνώμη. Τελικά, το πλάνο ολοκληρώθηκε την τρίτη μέρα όποιου μήνα του ’64.

Τρία ξενύχτια για ένα πλάνο και κάπως έτσι έμαθαν όλοι τη Βίκυ Μοσχολιού. Για την σπουδαία ερμηνεύτρια ήταν το ξεκίνημα μιας λαμπρής καριέρας.

Απολαύστε την..

Άλμπουμ: Λόλα
Συνθέτης: Ξαρχάκος Σταύρος
Στιχουργός: Γκούφας Βαγγέλης
Έτος Κυκλοφορίας: 1964

Στίχοι

Του ήλιου σβήστηκε το φως
εχάθη το φεγγάρι
και πάει το παλικάρι
καημός και πόθος μου κρυφός

Πέτρα την πέτρα περπατώ
το αίμα του ανασαίνω
και πια δεν περιμένω
μου σκότωσαν τον π’ αγαπώ

Καημός και πόθος μου κρυφός
η νύκτα τον τυλίγει
και τη φωνή μου πνίγει
ο πόνος μου ‘γινε αδελφός

Πέτρα την πέτρα περπατώ
το αίμα του ανασαίνω
και πια δεν περιμένω
μου σκότωσαν τον π’ αγαπώ

Ήρθε να μ’ εύρει την αυγή
ήρθε να με φιλήσει
ήρθε για να γεμίσει
γαρύφαλλα κι αστέρια η γη

Πέτρα την πέτρα περπατώ,
φέγγει και ξημερώνει
Γλυκό πουλί τ’ αηδόνι
τραγούδα μου τον π’ αγαπώ.

Advertisement