Υπάρχει ανθρωπιά: Ο Έλληνας γιατρός και η ομάδα του που χαρίζουν καθημερινά τη ζωή τους στα αδέσποτα
Ο λόγος για τον Ιωάννη Μπάτσα, έναν ικανό κτηνίατρο ο οποίος καλείται αναλαμβάνει να σώσει τις ζωές δεκάδων αδέσποτων, κάνοντας αυτό το κατόρθωμα σκοπό της ζωής του.
Στα 14 χρόνια του ήξερε ήδη ότι το να γίνει κτηνίατρος ήταν η δική του αποστολή ζωής. Ο Ιωάννης Μπάτσας, ένας από τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από την ΜΚΟ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΚΤΗΝΙΑΤΡΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ είναι ταγμένος στο να προσφέρει βοήθεια στα αδέσποτα ζώα στην Ελλάδα.
Έχοντας διακρίνει το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας στον τομέα της ιατρικής περίθαλψης των αδέσποτων ζώων, ο κτηνίατρος Ιωάννης Μπάτσας πήρε την απόφαση να αλλάξει – όσο μπορούσε – την κατάσταση.
Η αλλαγή αυτή ήρθε τον Απρίλιο του 2013 με την ίδρυση της ΜΚΟ “Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων Ελλάδας” (ΕΔΚΕ), όταν ο ίδιος, μαζί με 20 ακόμα κτηνιάτρους, πήρε την πρωτοβουλία να δημιουργήσει μία ομάδα από γιατρούς που θα βοηθούν αφιλοκερδώς τα αδέσποτα ζώα σε όλη την Ελλάδα.
Η μεγάλη αγάπη του Ιωάννη για τα ζώα
Ο Ιωάννης είχε πάντα αγάπη για τα ζώα, αλλά το να γίνει κτηνίατρος ήταν μία συνειδητή επιλογή που πήρε σε μικρή ηλικία.
“Αριθμούμε ήδη 220 συναδέλφους από όλη την Ελλάδα και αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί μπορούμε να ανταποκριθούμε σε αποστολές σε όλη την χώρα και όχι μόνο στην Αττική, δηλαδή πάνω από το 15% των συναδέλφων που ασχολούνται με μικρά ζώα και έχουν κτηνιατρείο και ευελπιστούμε να γίνουμε το 100%.”
Όταν ήταν μόλις 14 ετών, το κόκερ που είχαν στην οικογένεια ξεψύχησε στα χέρια του, και αυτή ήταν η στιγμή που ο ίδιος αποφάσισε πως το επάγγελμα που ήθελε να ακολουθήσει, ήταν αυτό του κτηνιάτρου. Ήθελε να μπορεί να δώσει ο ίδιος βοήθεια στο κάθε ζώο που θα την χρειαζόταν και ήταν αποφασισμένος να διαβάσει πολύ για να φτάσει στο στόχο του.
Ύστερα από σπουδές στο εξωτερικό, ο Ιωάννης Μπάτσας επέστρεψε στην Ελλάδα προκειμένου να εργαστεί ως κτηνίατρος. Τον Δεκέμβριο του 2012 έγινε η πρώτη αποστολή στον Πόρο πριν ακόμα συσταθεί η ΜΚΟ, (με έξοδα της ομάδας) ώστε η οργάνωση να μπορεί να δείξει έργο και να ξεκινήσει και επίσημα την λειτουργία της.
Η ίδρυση της Εθελοντικής Δράσης Κτηνιάτρων Ελλάδας έγινε γιατί, όπως αναφέρει ο ίδιος, οι Έλληνες κτηνίατροι είχαν αποκτήσει κακή φήμη στο εξωτερικό.
“Ιδρυθήκαμε γιατί είχαμε βαρεθεί να βλέπουμε ξένους κτηνιάτρους να έρχονται στην Ελλάδα -όχι ότι αυτό είναι κακό – και να λένε ότι οι Έλληνες κτηνίατροι δεν κάνουν τίποτα. Έτσι, θέλαμε να δώσουμε μία απάντηση, την οποία τελικά δώσαμε μέσα από το έργο μας και όλα όσα έχουμε κάνει.”
Από τον Απρίλιο του 2013 μέχρι σήμερα, η ΕΔΚΕ έχει καταφέρει να γίνει γνωστή για το έργο που προσφέρει και ο λόγος δεν είναι μόνο οι αποστολές που κάνει, τουλάχιστον μία φορά το μήνα, σε όλη την Ελλάδα, αλλά και επειδή σε κάθε αποστολή φροντίζει έναν πολύ μεγάλο αριθμό από αδέσποτα ζώα, όπως σκυλιά και γάτες, αφιλοκερδώς. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2015, ο Ιωάννης Μπάτσας και η ομάδα του φρόντισαν συνολικά 516 ζώα, ενώ μόλις τους πρώτους μήνες του 2016, ο αριθμός ανέρχεται στα 550 ζώα.
Η τεράστια βοήθεια της ΕΔΚΕ και η διάσωση των αδέσποτων
Η διαδικασία για να γίνει κάθε αποστολή γίνεται σε συνεργασία με τους κτηνιάτρους της περιοχής. Άλλωστε η δεοντολογία είναι πολύ σημαντικό κομμάτι για την λειτουργία της ΕΔΚΕ, η οποία δεν θέλει σε καμία περίπτωση να παρακάμψει τους συναδέλφους που εργάζονται σε κάθε περιοχή.
Πέρα από την βοήθεια και την ιατρική κάλυψη που προσφέρει η ΕΔΚΕ, η δράση της είναι σημαντική γιατί αποτελεί μία πρωτοποριακή πρωτοβουλία, αφού κάτι αντίστοιχο δεν υπάρχει ούτε στην Ευρώπη.
“Κάνοντας το σωματείο αυτό ανακαλύψαμε ότι δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο στην Ευρώπη. Υπάρχει μόνο μία παγκόσμια οργάνωση κτηνιάτρων στην Αμερική, η οποία κάνει κάποιες αποστολές σε διαφορετικές χώρες. Υπάρχουν κάποια φιλοζωικά σωματεία που προσλαμβάνουν κτηνιάτρους με μισθό και τους στέλνουν σε άλλες χώρες, αλλά μία ΜΚΟ μόνο από γιατρούς δεν υπάρχει πουθενά αλλού και είμαστε πολύ περήφανοι που το καταφέραμε.”
“Φτιάχνοντας αυτή την οργάνωση, έχω μάθει τόσα πολλά, που κλεισμένος μέσα σε ένα ιατρείο δεν περίμενα ότι θα μάθαινα και είμαι πολύ ευτυχής για αυτό. Ως γιατρός δεν είχα μάθε ποτέ να ζητάω, αφού συνήθως οι άλλοι είναι που μου ζητάνε πράγματα. Αναγκάστηκα, λοιπόν, να ζητήσω χορηγούς. Είναι “μάθημα” να ζητήσεις από κάποιον να σε βοηθήσει οικονομικά και μάλιστα πολύ ενδιαφέρον. Είναι κάτι που κάνω με πολλή αγάπη.”
“Το γεγονός ότι η ΜΚΟ αποτελεί κάτι μοναδικό για τα Ευρωπαϊκά πρότυπα, μας κάνει περήφανους και ελπίζω να γίνει έναυσμα για να γίνουν κι άλλα πράγματα. Αυτή η πρωτιά ανήκει στην Ελλάδα, όχι στην Αγγλία ή σε κάποια άλλη μεγαλύτερη χώρα και αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό ”.