Μια πόλη και μια λίμνη που σε προκαλούν να τις ανακαλύψεις. Αυτή ειδικά την εποχή με τα χρυσοκίτρινα φύλλα να σκεπάζουν σαν χαλί το έδαφος, η Καστοριά θυμίζει ονειρικό Φθινοπωρινό σκηνικό.

By Athina Psoma shutterstock

Δεν μπορείς να αποφύγεις την βόλτα στις όχθες της λίμνης Ορεστιάδας. Το θέαμα είναι τόσο όμορφο που σου μένει αξέχαστο..

By Pit Stock shutterstock

Ρομαντζάδα δίπλα σε πάπιες, κύκνους, κορμοράνους και πελεκάνους χαζεύοντας την πόλη να καθρεφτίζεται στα νερά της.

By Athina Psoma shutterstock

Ο μεγάλος γύρος της λίμνης είναι μια διαδρομή που πρέπει να κάνεις.

By John Ioannidis shutterstock
By Pit Stock shutterstock

Θα ξεκινήσεις ακολουθώντας το δρόμο που πηγαίνει στα παραλίμνια χωριά, θα συνεχίσεις προς τη Χλόη, τη «νέα πόλη» και από κει προς Τοιχιό, Πολυκάρπη και Μαυροχώρι.

By Athina Psoma shutterstock
By imagIN.gr photography shutterstock

Στο Μαυροχώρι θα δείς το Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων, Λαογραφίας και Προϊστορίας ενώ στο Δισπηλιό θα εκπλαγείς με το πιστό αντίγραφο του νεολιθικού χωριού με τις χωμάτινες καλύβες που κατασκεύασαν οι αρχαιολόγοι του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

By Heracles Kritikos shutterstock

Απαραίτητη η επίσκεψη σε ένα θαύμα της φύσης που μέχρι πριν μερικές δεκαετίες παρέμενε άγνωστο. Εντελώς τυχαία κάποια παιδιά που έπαιζαν, ανακάλυψαν την είσοδο μιας σπηλιάς στη νότια όχθη της λίμνης. Οι γονείς τους για να τα κρατήσουν μακρυά της έπλασαν έναν μύθο για κάποιο δράκο που ζει μέσα στην σπηλιά. Η σπηλιά ονομάστηκε Σπηλιά του Δράκου, είναι γεμάτη εντυπωσιακούς σταλαγμίτες και σταλακτίτες και σύμφωνα με τους σπηλαιολόγους είναι ηλικίας εκατομμυρίων ετών.

By Lefteris Papaulakis shutterstock

Επιστρέφοντας στην πόλη θα χαρείς την βόλτα στα πανέμορφα σοκάκια της και θα εντυπωσιαστείς χαζεύοντας τα επιβλητικά αρχοντικά. Ειδικά στο Ντολτσό, την πιο αρχοντική συνοικία της Καστοριάς, κάθε βόλτα είναι μια βόλτα στην ιστορία της πόλης.

By trabantos shutterstock

Η Καστοριά φημίζεται για τις υπέροχες βυζαντινές εκκλησίες της. Η Παναγία Κουμπελίδικη ή Σκουταριώτισσα είναι το πιο διάσημο βυζαντινό μνημείο της πόλης κι ένα από τα σημαντικότερα της Μακεδονίας. Από τις σπάνιες τοιχογραφίες της προσέξτε την ανθρωπόμορφη αγία τριάδα που κοσμεί τη σκαφιδωτή καμάρα του εσωνάρθηκα και το χορό της Σαλώμης στο εξωτερικό. Σημειώστε ακόμη, μεταξύ άλλων, το Βυζαντινό Μουσείο με περίπου 500 φορητές εικόνες των 12ου-17ου αιώνων, οι οποίες αποτελούν σπάνια δείγματα βυζαντινής τέχνης, και το Λαογραφικό Μουσείο στο αρχοντικό Αϊβαζή στο Ντολτσό με εξαίσια αντικείμενα και έπιπλα που δίνουν μια ολοκληρωμένη εικόνα για τη ζωή των πλούσιων Καστοριανών.

By Lefteris Papaulakis shutterstock

Φεύγοντας από την Καστοριά κάντε μια παράκαμψη για να θαυμάσετε τα Κορέστια, «τα πλίνθινα χωριά» στον επαρχιακό παραμεθόριο δρόμο που ενώνει την Καστοριά με τη Φλώρινα. Παρότι εγκαταλειμμένα συνθέτουν ένα τοπίο μοναδικής ομορφιάς.

Απολαύστε μερικές ακόμη ονειρικές φωτογραφίες

By Svetlana Bondareva shutterstock
By Athina Psoma shutterstock
By John Ioannidis shutterstock

Δείτε και το πολύ όμορφο βίντεο: