Advertisement

Το στοιχείο του νερού στην Ήπειρο βρίσκεται σε όλη την επικράτεια της, τα ποτάμια κατέχουν μια ξεχωριστή θέση ενώ ειδυλλιακά τοπία μας χαρίζουν σε όλη την διαδρομή τους μέχρι να καταλήξουν στην θάλασσα.

By Heracles Kritikos shutterstock

Ο Βοϊδομάτης ποταμός έχει μήκος μόλις 15 χιλιόμετρα, οι πηγές του βρίσκονται στο Φαράγγι του Βίκου όπου είναι το ποιο βαθύ στον κόσμο σε σχέση με το πλάτος του, σύμφωνα με το ρεκόρ Γκίνες. Ο Βοϊδομάτης ένα από τα καθαρότερα ποτάμια της Ευρώπης αφού διασχίσει το Φαράγγι του Βίκου συναντιέται με τον Αωό οπού και ενώνεται στην κοιλάδα της Κόνιτσας.

Advertisement

Νοτιότερα λίγο πριν εισέλθουμε στον νομό Πρεβέζης ένα μυθικό ποτάμι δηλώνει την παρουσία του τιμώντας το όνομα του αναβλύζει υπόγεια από τις πηγές στο Σιστρούνι Ιωαννίνων είναι ο ποταμός του άχους και των αναστεναγμών όπου ο βαρκάρης πέρναγε τους νεκρούς στον κάτω κόσμο , ο ποταμός Αχέροντας. Σημαντικές τοποθεσίες όπου διασχίζει, είναι οι πηγές στο Σιστρούνι , οι πύλες του Άδη , οι πηγές στην Γλυκή, οι εκβολές στην Αμμουδιά.

Ανατολικότερα ο Άραχθος το όγδοο μεγαλύτερο ποτάμι της Ελλάδος. Έχει συνολικό μήκος 135 χιλιόμετρα πηγάζει πηγάζει από την περιοχή του Μετσόβου διασχίζει την χαράδρα του Αράχθου μια περιοχή πλούσιου οικολογικού ενδιαφέροντος δέχεται τα νερά δύο ακόμη παραποτάμων του του Καλαρρύτικου και του Καλεντίνη ή Σαραντάπορου απ΄ όπου και διέρχεται την πεδιάδα της Άρτας, για να εκβάλλει στον Αμβρακικό κόλπο .

Ο Καλαμάς ποταμός Οι πηγές του βρίσκονται στο όρος Δούσκο, κοντά στα σύνορα του νομού Ιωαννίνων με την Αλβανία Στο διάβα του συναντάμε την θεογέφυρα , τους Καταρράκτες της γλύζιανής, το ουρανογέφυρο, άγρια και πλούσια βλάστηση με τα πλατάνια να δεσπόζουν στις όχθες του. Διασχίζει το λοφώδες οροπέδιο που σχηματίζεται ανάμεσα στα όρη Κασιδιάρης και Μιτσικέλι. Η περιοχή αυτή καλείται Κοιλάδα του Άνω Καλαμά Νοτιότερα ο ποταμός στρέφεται προς τη Θεσπρωτία, Εκβάλλει στο Ιόνιο Πέλαγος κοντά στην Σαγιάδα.

Ο Σαραντάπορος είναι ποταμός της Ηπείρου και Μακεδονίας με συνολικό μήκος 50 χλμ. Πηγάζει από το όρος Μαύρη Πέτρα, σε υψόμετρο 1.500 μέτρων, της οροσειράς του Γράμμου και ενώνεται με τον ποταμό Αώο κοντά στο τελωνείο της Μέρτζιανης στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Από εκεί εισέρχεται στο Αλβανικό έδαφος και εκβάλλει στην Αδριατική θάλασσα.

Ο Αώος πηγάζει από την βόρεια Πίνδο και αρχικά διαρρέει μία χαράδρα ανάμεσα στα όρη Τύμφη και Σμόλικα. εισέρχεται στην Αλβανία και εκβάλλει στην Αδριατική θάλασσα. Η χαράδρα του Αώου ποταμού βρίσκεται κοντά στην Κόνιτσα όπου και το ομώνυμο γεφύρι που διασχίζει. ένας μέρος κατάλληλο για να διασχί­σει ο κάθε επισκέπτης

Ο Λούρος πηγάζει από το όρος Τόμαρος, διασχίζει μία στενή χαράδρα κατηφορίζοντας προς τον νομό Πρέβεζας, περνάει από τα χωριά Βούλιστα, Μουσιωτίτσα, Παναγιά, Κλεισούρα, και μετά το χωριό Κερασώνα τα νερά του εγκλωβίζονται από το Τεχνητό Υδροηλεκτρικό Φράγμα της ΔΕΗ Λούρου, ύψους 25m Ο Λούρος εκβάλλει στον Αμβρακικό κόλπο όπου σχηματίζεται το δέλτα Λούρου, που αποτελεί σημαντικό οικοσύστημα

Ο Καλαρρύτικος ποταμός είναι ο κύριος παραπόταμος του Αράθχου. Συλλέγει τα νερά των πηγών από μία ευρύτερη περιοχή των Τζουμέρκων, από τον αυχένα των Μελισσουργών, την Κακαρδίτσα ως και το Περιστέρι τροφοδοτώντας τον Άραχθο

Ο Χρουσιάς είναι παραπόταμος του Αράχθου που περνάει δίπλα από το Συρράκο δίνοντάς του ζωή, παλμό και μαγευτικούς ήχους στην απέραντη ηρεμία και ησυχία που κυριεύει τον κάθε κάτοικο, περιηγητή, επισκέπτη .

Δεν πρέπει να παραβλέψουμε και τον Αχελώο που ένα του τμήμα διασχίζει την Ήπειρο με κυριότερο σημείο το φαράγγι του Φαγγου στην Μεσούντα Άρτας. Μέσα από τις φυλλωσιές και τα πλατανιά που σχηματίζουν καμάρα μόλις εισέλθεις στο φαράγγι ύστερα από μια 30λεπτη πεζοπορία από το χωριό Μεσούντα Άρτας .

Αρκετοί ποταμοί και παραπόταμοι υπάρχουν μικρότερης έκτασης απο τους παραπάνω συμπληρώνοντας έτσι το υδρόβιο παζλ όπως ο Αρέθων στον νομό Πρεβέζης,το Σουλιωτικο ρέμα ο Καλπακιώτικος στην Θεσπρωτία ,ο Βίκος , ο Ζαγορίτικος ο Κόκκινος ο Μετσοβίτικος στον Νομό Ιωαννίνων, ο Το Μουζάκι η Άσπρή Γκούρα και ο Μελισσουργιώτικος παραπόταμος του Αράχθου στην Άρτα. Τα ποτάμια της Ηπείρου κυλούν μέσα από απόκρημνες χαράδρες διασχίζουν φαράγγια ανεξερεύνητα στο μεγαλύτερο μέρος τους από το ευρύ κοινό, διατηρούν ακόμα τα αρχέγονα μυστικά τους..

Απολαύστε το εξαιρετικό βίντεο του Epirustravel eu – Drone Flights

Advertisement