Φουρνά: Δασκάλα και ιερέας γεμίζουν ξανά το χωριό που έβαλε αγγελία – Λίστα αναμονής με 100 οικογένειες
Αρωγός σε αυτή την προσπάθεια και η δασκάλα Παναγιώτα Διαμαντή, ευρυτανικής καταγωγής 4ης γενιάς, που έχει επιστρέψει στο χωριό και επιθυμεί να το δει να ζωντανεύει και πάλι.
Πάνω από 100 οικογένειες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον. Από την Γερμανία η πρώτη οικογένεια με 6 παιδιά που εγκαταστάθηκε ήδη στα Φουρνά.
Πριν από λίγες εβδομάδες στα ελληνικά social media έγινε viral μια ιδιαίτερη αγγελία, με τη φωτογραφία ενός χωριού με πέτρινα σπίτια σε μια πλαγιά «πνιγμένη» στα δέντρα.
Η αγγελία έγραφε: «Ζητούνται οικογένειες από χωριό της Ευρυτανίας κοντά στο Καρπενήσι που να θέλουν να μετακομίσουν στο χωριό και να γράψουν τα παιδάκια τους στα σχολεία».
Την αγγελία αυτή είχε αναρτήσει ο ιερέας του χωριού πατήρ Κωνσταντίνος, ο οποίος εξηγούσε στους ενδιαφερόμενους ότι: «Παρέχεται δωρεάν σπίτι και δουλειά (τουλάχιστον για τον σύζυγο) και εννοείται βοήθεια με τα πρώτα έξοδα από όλο το χωριό».
«Η κίνηση αυτή γίνεται για να κρατηθούν τα σχολεία ανοιχτά» επεσήμανε η σχετική ανάρτηση.
Αρωγός σε αυτή την προσπάθεια και η εκπαιδευτικός Παναγιώτα Διαμαντή, ευρυτανικής καταγωγής 4ης γενιάς, που έχει επιστρέψει στο χωριό και επιθυμεί να το δει να ζωντανεύει και πάλι.
Βασικός στόχος, ωστόσο και για την ίδια, είναι να παραμείνουν τα σχολεία ανοιχτά. Να σημειωθεί ότι το χωριό διαθέτει: νηπιαγωγείο, δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο και απέχει 40 χιλιόμετρα από το Καρπενήσι.
Οικογένεια με έξι παιδιά είπε «ναι» στην αγγελία
Μια οικογένεια από την Γερμανία, ανταποκρίθηκε στην αγγελία και μετακόμισε στα Φουρνά.
Ο κ. Κωστόπουλος, πατέρας 6 παιδιών, μίλησε στο MEGA και στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» για την απόφασή του να εγκαταλείψει την ζωή του στην Γερμανία και μαζί με την σύζυγο και τα 6 παιδιά τους, να εγκατασταθούν στο χωριό της Ευρυτανίας.
«Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα ήταν να ζήσουν τα παιδιά στην φύση, στην ηρεμία. Και στην Γερμανία και στην Αθήνα είναι μέσα στο άγχος, δεν είναι τόσο άνετα να βγουν έξω. Θεώρησα ότι θα είναι καλύτερα στο χωριό. Στην Γερμανία δούλευα σε εργοστάσιο με μέταλλα που φτιάχνεις εξαρτήματα για το αυτοκίνητο. Είμαι από την Νάξο και η σύζυγος μου είναι από την Αθήνα. Υπάρχουν θέσεις στον Δήμο για να εργαστώ, ή στην κοπή ξυλείας στο χωριό ή άλλες αγροτικές και όχι μόνο δουλειές», είπε χαρακτηριστικά.
Στην ίδια εκπομπή μίλησε και ο πάτερ Κωνσταντίνος αλλά και η δασκάλα του χωριού.
«Η ιδέα ήταν του μητροπολίτη Καρπενησίου, που μας το είπε και εμείς συνεχίζουμε σε αυτόν τον δρόμο. Με την δασκάλα μιλούσαμε μια μέρα για τα σχολεία και αν θα μείνουν ανοιχτά και αν θα έχουν μαθητές. Και ξεκινήσαμε αυτή την ανάρτηση στο Facebook να δούμε αν θα υπάρξει ενδιαφέρον. Είδαμε ότι υπάρχει πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αλλά και σοβαρό πρόβλημα, γιατί δεν έρχονται έτσι απλά οι άνθρωποι να αλλάξουν τρόπο ζωής», τόνισε.
«Βοηθούν πολλοί»
Για το πώς ήρθε σε επαφή μαζί του ο κ. Κωστόπουλος αποκάλυψε πως «ήταν θέλημα του Θεού».
«Έπεσε κοντά με την γιορτή της Παναγίας και όλα έγιναν τότε. Δεν είναι όλα τυχαία. Ήταν γραφτό να έρθει η οικογένεια εδώ. Υπάρχουν και άλλες οικογένειες που περιμένουν να έρθουν και έχουν πραγματικό πρόβλημα. Ξεκινάμε με το ενοίκιο μέχρι να σταθούν τα παιδιά στα πόδια τους, το ενοίκιο ή το σπίτι, τους παρέχουμε. Προσπαθούμε να καλύψουμε για αρχή αυτά τα έξοδα. Βοηθούν πολλοί, δε μας αφήνουν έτσι», είπε ο πατέρας των 6 παιδιών.
«Δεν υπάρχουν δουλειές για πάρα πολλά ζευγάρια, υπάρχει και ο τουρισμός αλλά έχουμε και δάσος που μπορεί να δούλεψε κάποιος ως δασεργάτης. Ή στον συνεταιρισμό που υπάρχει, μπορούν να δουλέψουν στην γη», συμπλήρωσε ο πατήρ Κωσταντίνος.
«Πάνω από 100 οικογένειες έχουν έρθει σε επαφή μαζί μας»
Η δασκάλα του χωριού μίλησε για την εν λόγω πρωτοβουλία.
«Δουλέψαμε γι’ αυτό. Εμείς έχουμε 3 επιπλέον μαθητές, γιατί το ένα παιδί της οικογένειας θα πάει γυμνάσιο και τα άλλα δύο είναι μικρά. Είναι συγκινητικό ενδιαφέρον με τις οικογένειες που θέλουν να έρθουν στο χωριό. Μιλάμε για μια λίστα με περισσότερες από 100 οικογένειες. Μακάρι να μπορούσαμε να τις φιλοξενήσουμε όλες. Είχαμε ζητήσει στην αρχή μία οικογένεια. Αλλά στην πορεία υπήρχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και από ανθρώπους που θέλουν να στηρίξουν, από εθελοντές και χορηγούς που θέλουν να βοηθήσουν, όχι μόνο από οικογένειες που θέλουν να μείνουν εδώ. Οι χορηγοί παρέχουν τις υπηρεσίες για να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε περισσότερες οικογένειες. Έχουμε στην στήριξη του δήμου Καρπενησίου και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, αλλά και από ιδιωτικές επιχειρήσεις, που μας προσέφεραν και δωρεάν μαθήματα αγγλικών», υπογράμμισε η κ. Διαμάντη.
Δείτε το βίντεο
Δείτε την «αγγελία»
«Ζητούνται οικογένειες από χωριό της Ευρυτανίας» γράφει η αγγελία που αν και δεν είναι συνηθισμένη, φαίνεται πόσο οι κάτοικοι του χωριού το αγαπάνε και θέλουν να το δουν να ξαναζωντανεύει.
Πιο συγκεκριμένα, η «αγγελία» αναρτήθηκε σε ομάδα του Facebook και καλεί οικογένειες με παιδιά να μετακομίσουν σε χωριό κοντά στο Καρπενήσι, έχοντας τη στήριξη των κατοίκων. Πρόκειται για μια δράση που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία της Μητρόπολης σε συνεργασία με τον ιερέα της Φουρνάς πάτερ Ντούσικο Κωνσταντίνο.
Παρέχεται δωρεάν σπίτι, δουλειά αλλά και βοήθεια με τα πρώτα έξοδα από όλο το χωριό ενώ στο συγκεκριμένο μέρος υπάρχουν σχολεία για τα παιδιά.
Ακολουθεί αναλυτικά η ανάρτηση:
«ΖΗΤΟΎΝΤΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ από χωριό της Ευρυτανίας κοντά στο Καρπενήσι. Σε χωριό της Ευρυτανίας αναζητούν μία (ή και περισσότερες ίσως) οικογένειες με παιδιά που να θέλουν να μετακομίσουν στο χωριό και να γράψουν τα παιδάκια τους στα σχολεία.
Το χωριό διαθέτει
-νηπιαγωγείο,
-δημοτικό,
-γυμνάσιο
-λύκειο
και απέχει 40 χιλιόμετρα από το Καρπενήσι.Παρέχεται δωρεάν σπίτι και δουλειά (τουλάχιστον για τον σύζυγο) και εννοείται βοήθεια με τα πρώτα έξοδα από όλο το χωριό!Αν γνωρίζετε κάποια οικογένεια που έχει ανάγκη μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου για περισσότερες πληροφορίες.Το χωριό βρίσκεται στην Ευρυτανία και απέχει 50 λεπτά από το Καρπενήσι και μιάμιση ώρα από τη Λαμία και την Καρδίτσα.
Η κίνηση αυτή γίνεται κυρίως για να κρατηθούν ανοιχτά τα σχολεία. Το σπίτι παραχωρείται από την εκκλησια σε συνδυασμό με την κοινότητα και είναι απόλυτα κατοικήσιμο χωρίς να χρειάζεται να κάνουν κάτι οι ένοικοι.Ο κόσμος είναι πολύ καλός, βοηθητικός και τα σχολεία είναι πλήρως εξοπλισμένα.
Ο ιερέας του χωριού τρέχει το θέμα. Η δράση πραγματοποιείται με πρωτοβουλία της Μητρόπολης σε συνεργασία με τον ιερέα της Φουρνάς πάτερ Ντούσικο Κωνσταντίνο.Ακόμη, η εκπαιδευτικός Διαμαντή Παναγιώτα είναι μια Ευρυτάνισα 4ης γενιάς που έχει επιστρέψει στο χωριό και επιθυμεί να το δει να ζωντανεύει και πάλι αλλά και τα σχολεία να παραμένουν ανοιχτά , έτσι, συνδράμει ενεργά στην προσπάθεια αυτή της εκκλησίας.
Τηλέφωνο επικοινωνίας για περισσότερες πληροφορίες: 6977365044»
Μια μέρα στην Φουρνά Ευρυτανίας
Η Φουρνά από ψηλά
Λίγα λόγια για τη Φουρνά
Το χωριό Φουρνά είναι ένας όμορφος και ιστορικός οικισμός που βρίσκεται στην καρδιά της Ευρυτανίας, σε υψόμετρο περίπου 850 μέτρων. Περιτριγυρισμένο από καταπράσινα βουνά και δάση, το χωριό έχει πλούσια ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων.
Η Φουρνά έχει συνδεθεί με σημαντικά γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, καθώς υπήρξε καταφύγιο για πολλούς αγωνιστές. Επιπλέον, η περιοχή διακρίνεται για τα παραδοσιακά της κτίσματα, τα οποία μαρτυρούν την αρχιτεκτονική κληρονομιά της. Τα παλιά πέτρινα σπίτια, με τις ξύλινες στέγες και τα στενά δρομάκια, δημιουργούν μια αίσθηση ταξιδιού πίσω στον χρόνο.
Μεγάλο ρόλο διαδραμάτισε στην ανάπτυξη των γραμμάτων και των τεχνών καθώς επίσης και στην προσωπικότητα και την πνευματικότητα των ντόπιων κατοίκων, ο ιερομόναχος, ιστοριογράφος και ζωγράφος, Διονύσιος ο εκ Φουρνά, ιδρύοντας το 1734 σχολή αγιογραφίας και γραμμάτων, από την οποία πέρασαν εξέχουσες προσωπικότητες.
Η φυσική ομορφιά του χωριού είναι απαράμιλλη. Τα γύρω δάση με τα έλατα, τα κρυστάλλινα νερά των ποταμών και οι γραφικές πλαγιές δημιουργούν ένα τοπίο που μαγεύει τον επισκέπτη. Το βουνό «Καράβι», που βρίσκεται κοντά στο χωριό, προσφέρει μοναδικές ευκαιρίες για πεζοπορία και εξερεύνηση της φύσης. Το μονοπάτι προς την κορυφή του βουνού είναι αρκετά δημοφιλές στους λάτρεις της φύσης και των εξωτερικών δραστηριοτήτων.
Στη Φουρνά, ο επισκέπτης μπορεί να δει τον Ναό της Ζωοδόχου Πηγής κοντά σε κατεστραμμένο ομώνυμο μοναστήρι. Στο λόφο του Προφήτη Ηλία με την ομώνυμη εκκλησία υπάρχουν σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα.
Η γύρω περιοχή διαθέτει πλούσια χλωρίδα και πανίδα για αυτό έχει χαρακτηριστεί ως 4η Εδαφική Περιφέρεια (τέταρτη δηλαδή σε έκταση και σημασία δασική έκταση) πανελληνίως. Είναι ιδιαίτερα εύφορη και παράγει πολλά προϊόντα όπως κάστανα, καρύδια, φασόλια και ελατίσιο μέλι.
Εκτός από το γραφείο του Δήμου Καρπενησίου υπάρχει Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), Αγροτικό Ιατρείο, Ταχυδρομείο-Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Αστυνομικό Τμήμα, Κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Δασαρχείο, Δασικός-Αγροτικός Συνεταιρισμός.
Στη Φουρνά λειτουργούν: Νηπιαγωγείο, Μονοθέσιο Δημοτικό και Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις πλήρως εξοπλισμένο με υπολογιστές, πλούσια βιβλιοθήκη και ένα υπερσύγχρονο εργαστήριο Φυσικών Επιστημών.
Δεδομένης της εντυπωσιακής ανταπόκρισης που είχε η αγγελία, ας ελπίσουμε να εμπνεύσει και άλλους οικισμούς της Ελλάδας για παρόμοιες πρωτοβουλίες, ώστε να γίνει πραγματικότητα το όνειρο περισσότερων ανθρώπων να ξεκινήσουν μια νέα ζωή στη φύση.