Πρόσωπα

Φωτεινή Λεομπίλλα: Από άστεγη και τοξικομανής στην Ομόνοια, καθηγήτρια στην Ιατρική σχολή Αθηνών

advertisement

Έδωσε Πανελλήνιες στα 37, πέρασε στο Πανεπιστήμιο, αποφοίτησε πρώτη στη Σχολή, έκανε μεταπτυχιακό και σήμερα διδάσκει στο ΕΚΠΑ. Η Φωτεινή Λεομπίλλα αποφασίζει να ασχοληθεί με τις ευάλωτες ομάδες που της θυμίζουν, εκείνη. Σήμερα είναι μεταξύ άλλων σύμβουλος του Δήμου Αθηνών για θέματα ναρκωτικών, αντιπρόεδρος του ΚΕΘΕΑ, Πρόεδρος στο Κέντρο Πρόληψης “ΑΘΗΝΑ ΥΓΕΙΑ” και έφτασε στο σημείο να διδάσκει στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.  Κατά την αποφοίτησή της εκφώνησε τον όρκο καθώς σημείωσε την υψηλότερη ακαδημαϊκή επίδοση μεταξύ των συμφοιτητών της.

Το δικό της όχι στις ουσίες γίνεται Φάρος Ελπίδας για όλους αυτούς που θέλουν να ξαναγυρίσουν στην φωτεινή πλευρά της ζωής. Η Φωτεινή από άστεγη ναρκομανής για 18 ολόκληρα χρόνια, έγινε Επιστημονική Συνεργάτης στην Ιατρική Σχολή Αθηνών.

Η συγκλονιστική ιστορία της. 

Ο εθισμός στις ουσίες την οδήγησε στη φυλακή. Για χρόνια δε μιλούσε στα παιδιά της. Πώς κατάφερε να κάνει μια νέα αρχή στη ζωή της και να γίνει καθηγήτρια πανεπιστημίου.

«Ήταν πολύ δύσκολες οι στιγμές που δεν είχες να κάνεις τη δόση σου, οι στιγμές που μπορεί να ήσουν θύμα κλοπής και να σου έπαιρναν τη δόση σου και να αντιμετώπιζες στερητικά. Οι κίνδυνοι που μπορεί να αντιμετωπίσει μια γυναίκα, μένοντας μόνη της το βράδυ, όντας άστεγη. Μεγάλωσα από τα 2μισι χωρίς πατέρα και από τα 16 χωρίς μητέρα. Οπότε όταν ήρθε η χρήση δεν υπήρχε κανείς στη ζωή μου. Μεγάλωνα με τη γιαγιά και τον αδερφό μου, που ήταν μικρότερος από μένα. Στην ουσία δεν υπήρχε κάποιο οικογενειακό περιβάλλον που θα νοιαζόταν για το τι κάνω και το αν είμαι καλά ή αν έχω μπλέξει. Ήταν ένας τρόπος να τραβήξω το ενδιαφέρον και να δηλώσω παρούσα σε αυτούς που δεν με έβλεπαν ή δεν με νοιάζονται. Ήταν μια κραυγή αγωνίας, μια κραυγή βοήθειας» είπε η Φωτεινή.

advertisement

Η Φωτεινή μπήκε στη φυλακή για διακίνηση ναρκωτικών για σχεδόν 1 χρόνο. Αυτό το γεγονός και ο θάνατος του άντρα της από υπερβολική δόση ήταν το εφαλτήριο για να προσπαθήσει, και να τα καταφέρει, να επιστρέψει νικήτρια στη ζωή.

«Σταμάτησα να κάνω χρήση ουσιών και ξεκίνησα να κάνω χρήση… πτυχίων. Βρήκα ένα νόημα μέσα από τη συνεχή βελτίωση. Έδωσα Πανελλήνιες, πέρασα Κοινωνιολογία, έκανα μεταπτυχιακό» αποκάλυψε η Φωτεινή.

Επικροτούμε την Φωτείνη και κάθε Φωτεινή που παλεύει να πάρει ξανά στα χέρια τη ζωή της. Είναι φωτεινό παράδειγμα για όλους.

advertisement

Σχετικά άρθρα

Back to top button