Φωτογραφία: Από τον δίσκο ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ & ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΑΣΗΣ – ΨΙΘΥΡΟΙ ΚΑΡΔΙΑΣ (OST)
Advertisement

Την δεκαετία του 90, κάθε Δευτέρα βράδυ και για ένα ολόκληρο χρόνο περίπου, σχεδόν όλοι οι Έλληνες κλείνονταν στα σπίτια τους για να δουν “Ψίθυρους καρδιάς”, ένα από τα δημοφιλέστερα προγράμματα στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης.

Το σενάριο της σειράς, που προβλήθηκε στο MEGA από τον Οκτώβριο του 1997 μέχρι τον Ιούνιο του 1998, έγραψαν ο Σταύρος Αβδούλος και η Ειρήνη Ριτσώνη, ενώ τη σκηνοθεσία της σειράς επιμελήθηκε ο Μανούσος Μανουσάκης.

Advertisement

Η ιστορία της σειράς περιέγραφε τον απαγορευμένο έρωτα ενός νεαρού αρχιτέκτονα και μίας τσιγγάνας, καθώς και τα εμπόδια και τις διαφορές των δύο αυτών κόσμων. Στον ρόλο του αρχιτέκτονα Αντώνη Μαυράκη ήταν ο Απόστολος Γκλέτσος, ενώ σε αυτόν της νεαρής τσιγγάνας η Άννα-Μαρία Παπαχαραλάμπους. Έπαιζαν ακόμη οι Γιάννης Βόγλης, Φαίη Κοκκινοπούλου, Μιχάλης Ιατρόπουλος, Καίτη Παπανίκα και ο Αντώνης Αντωνίου.

Οι Ψίθυροι καρδιάς είναι από τα δημοφιλέστερα προγράμματα στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης και μακράν το δημοφιλέστερο της δεκαετίας του 1990. Χαρακτηριστικά, ξεπέρασε ακόμη και το Μουντιάλ της Γαλλίας που διεξήχθη το καλοκαίρι του 1998.

Χαρακτηριστικό είναι πως ένα επεισόδιο που προβλήθηκε στις 9 Φεβρουαρίου του 1998, στο οποίο για πρώτη φορά η «Ερατώ» υποκύπτει ολοκληρωτικά στη γοητεία του «Αντώνη», σημείωσε το ποσοστό του 76,7% ξεπερνώντας τους 3.500.000 τηλεθεατές και δεν έχει ξεπεραστεί από καμία άλλη ελληνική τηλεοπτική σειρά μέχρι και σήμερα.

Στη σειρά πολύ μεγάλη επιτυχία είχε και το ομώνυμο τραγούδι τίτλων, που το ερμήνευσε ο Δημήτρης Μπάσης, σε μουσική Χρήστου Νικολόπουλου, με το CD να γίνεται χρυσό μέσα σε λίγες μονο εβδομάδες.

Οι «Ψίθυροι Καρδιάς», το τραγούδι που εκτόξευσε την καριέρα του Δημήτρη Μπάση, είναι αναμφισβήτητα ένα από τα κομμάτια που τραγουδήθηκαν και χορεύτηκαν όσο λίγα.

«Ειλικρινά τόσα χρόνια στη διασκέδαση, με τόσες συνεργασίες και εμπειρίες δεν είχα ξαναδεί κάτι ανάλογο. Δούλευα τότε στις Σειρήνες στη λεωφόρο Αλεξάνδρας με τον Παντελή Θεοχαρίδη και την Αθηνά Μόραλη. Με το που παίξαμε τις πρώτες νότες του τραγουδιού απ’ τον αντίλαλο ένιωθες πως κάτι σημαντικό και πρωτόγνωρο συμβαίνει», έχει γράψει ο Χρήστος Νικολόπουλος στη βιογραφία του.

«Μπασάκη, να ξέρεις πως ό,τι ανεβαίνει κατεβαίνει. Αυτό που πρέπει ν’ αποδείξεις τώρα είναι ότι δεν είσαι ο τραγουδιστής του ενός τραγουδιού» συμβούλεψε ο Χρήστος Νικολόπουλος τον Δημήτρη Μπάση σε μία προσπάθεια να τον προσγειώσει μπροστά στην πρωτόγνωρη για τον καλλιτέχνη επιτυχία.

Το περίεργο της υπόθεσης είναι ότι ο Δημήτρης Μπάσης δεν το πίστεψε εξαρχής το κομμάτι. Μάλιστα είχε επιλέξει κάποιο άλλο για τις ανάγκες του σίριαλ.

Ο τραγουδιστής έχει δηλώσει παλαιότερα:

«Το καλοκαίρι του 1997 έκανα περιοδεία με τον Χρήστο Νικολόπουλο και τον Κώστα Μακεδόνα. Ήμουνα άγνωστος τότε και χωρίς δισκογραφία. Ο Νικολόπουλος μελετούσε εκείνη την εποχή το σενάριο του Μανούσου Μανουσάκη, γιατί θα έγραφε τη μουσική για τη σειρά “Ψίθυροι καρδιάς”, που θα έβγαινε στον αέρα το φθινόπωρο. Είχε, λοιπόν, επιλέξει εμένα για να τραγουδήσω τα τραγούδια της σειράς και όταν φτάσαμε στο στούντιο είχαμε μπροστά μας τρεις επιλογές για το ποιο τραγούδι θα έπρεπε να ντύσει τους τίτλους της έναρξης. Ηχογραφήσαμε τα τρία αυτά τραγούδια και έπρεπε άμεσα να στέλναμε στην παραγωγή του σίριαλ αυτό που θα επιλέγαμε.

Εγώ δεν πίστεψα στο τραγούδι “Ψίθυροι καρδιάς” και επέλεξα ένα άλλο. Ο Νικολόπουλος όμως, ως πιο ειδικός στο να μυρίζεται το σουξέ, μου είπε ότι το συγκεκριμένο ήταν το πιο κατάλληλο. Με είχε διαβεβαιώσει ότι θα ήταν για μένα σαν να κέρδιζα το Λόττο. Η στιχουργός του, Ελένη Γιαννατσούλια, είχε φροντίσει να συμπεριλάβει στον στίχο τον τίτλο του σίριαλ».

Σε άλλη συνέντευξή του ο Δημήτρης Μπάσης αναγνωρίζει ότι πως το “Ψίθυροι καρδιάς” υπήρξε σταθμός στην καριέρα του.

«Φυσικά και συμφωνώ, γιατί το τραγούδι “Ψίθυροι καρδιάς” σε μουσική του Χρήστου Νικολόπουλου και στίχους της Ελένης Γιαννατσούλια γνώρισε πολύ μεγάλη επιτυχία ξεπερνώντας σε πωλήσεις τους 150.000 δίσκους και έγινα ευρέως γνωστός. Είμαι ευγνώμων στον Χρήστο Νικολόπουλο γιατί πίστεψε περισσότερο από κάθε άλλον σε εμένα, βοηθώντας με εκείνη την περίοδο με τα τραγούδια του να φτάσω στην κορυφή. Και με αυτόν τον τρόπο κι επειδή λένε ότι η αρχή είναι το ήμισυ του παντός νομίζω έκανα μια πολύ καλή και δυνατή αρχή».

Στίχοι

Καράβι το φεγγάρι στο σώμα κύλησε,
για άνομα πελάγη κρυφά μας μίλησε.
Με μάτια αναμμένα, με λόγια ανήμερα
κατάργησα για σένα σταθμούς και σύνορα.

Τι πρέπει, τι δεν πρέπει, στιγμή δε σκέφτηκα,
εγώ μέχρι θανάτου σε ερωτεύτηκα.
Σε σένανε με πάνε όλα τα βήματα,
κι ας είναι να περάσω σαράντα κύματα.

Καράβι το φεγγάρι μες στο κρεβάτι μας,
τα χάδια μας λυτρώνει και την αγάπη μας.
Σε χάρτες και σε πόλεις με ψίθυρους καρδιάς
θα καίγονται όσα, φως μου, δεν ήτανε για μας.

Τι πρέπει, τι δεν πρέπει, στιγμή δε σκέφτηκα,
εγώ μέχρι θανάτου σε ερωτεύτηκα.
Σε σένανε με πάνε όλα τα βήματα,
κι ας είναι να περάσω σαράντα κύματα.

Advertisement