Όλοι οι νέοι στην Ιταλία που έχουν τα 18α γενέθλιά τους από τις 3 Νοεμβρίου έως και την τελευταία ημέρα του έτους, μπορούν να διεκδικήσουν 500 ευρώ από το κράτος, για να τα δαπανήσουν με έναν πολύ συγκεκριμένο τρόπο.

Όλα τα παιδιά στην Ιταλία μόλις γίνουν 18 ετών θα παίρνουν 500 ευρώ από το κράτος για έναν πολύ καλό σκοπό

Εάν δε το αποτέλεσμα αυτού του πειράματος, είναι ικανοποιητικό, η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να το παρατείνει χρονικά ενώ σίγουρα θα επεκταθεί και σε άλλες κοινωνικές ομάδες.

Οι 18άρηδες δικαιούχοι – που μπορούν να διεκδικήσουν το ποσό μέσω της ειδικής εφαρμογής 18app- θα πρέπει να ξοδέψουν τα χρήματα σε πολύ συγκεκριμένα πράγματα και ειδικότερα: σε βιβλία, σε εισιτήρια για συναυλίες, θέατρα, κινηματογράφο, μουσεία, για ταξίδια σε εθνικά πάρκα και για άλλες, αυστηρά όμως πολιτιστικές δραστηριότητες.

Η απόφαση αυτή, σύμφωνα με τον Independent θα κοστίσει στο ιταλικό κράτος 290 εκατ. ευρώ, όπως όμως τονίζει ο Tommaso Nannicini, ο οποίος είναι και ο εμπνευστής αυτού του σχεδίου για να τονώσει το ενδιαφέρον των νέων στις τέχνες, τα γράμματα και γενικότερα τον πολιτισμό, αυτά τα χρήματα δεν θα μπορούσαν να ξοδευτούν για καλύτερο σκοπό.

«Η πρωτοβουλία στέλνει ένα σαφές μήνυμα προς τους νέους, υπενθυμίζοντάς τους ότι ανήκουν σε μια κοινότητα που τους καλωσορίζει κατά την ενηλικίωση τους» είπε χαρακτηριστικά στην Corriere και τόνισε παράλληλα πως πόσο σημαντικό είναι να μάθουν οι νέοι να «καταναλώνουν» προϊόντα του πολιτισμού που τους βοηθούν για την ίδια την εξέλιξη και την πνευματική τους ανάπτυξη και ωρίμανση.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να «κατεβάσουν» την εφαρμογή πριν από το τέλος του έτους ακόμη και εάν τα 18α γενέθλιά τους είναι το 2017 ενώ παρέχονται τυπωμένα και «κατεβασμένα» vouchers από το Υπ.Πολιτισμού.

Σημειώνεται πως του χρόνου σε ένα αντίστοιχο πρόγραμμα, θα διατεθούν από 500 ευρώ σε κάθε δάσκαλο, για να τα δαπανήσει για την περαιτέρω ανάπτυξη της σταδιοδρομίας του.