Όλη η σοφία του κόσμου συμπυκνώνεται στις λέξεις του Νίκου Καζαντζάκη
Advertisement

Ο Νίκος Καζαντζάκης υπήρξε από τους μεγαλύτερους λογοτέχνες της νέας ελληνικής ιστορίας, με πολύτιμο συγγραφικό και ποιητικό έργο. Πολλά από τα πονήματά του μεταφράστηκαν και κυκλοφόρησαν σε όλες τις γωνιές του κόσμου, κάνοντάς τον από τους πιο αγαπητούς και ξεχωριστούς συγγραφείς στο ελληνικό κοινό, αλλά και σε αυτό του εξωτερικού. Σπουδαία έργα του: Η Ασκητική, Ο Βίος και η Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά, Ο Τελευταίος Πειρασμός, Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται, Ο Φτωχούλης του Θεού, κ.α.

Θυμόμαστε μερικά από τα λόγια του για τη ζωή, που μας άγγιξαν …

Advertisement

-Η ευτυχία απάνω στη γης είναι κομμένη στο μπόι του ανθρώπου. Δεν είναι σπάνιο πουλί να το κυνηγούμε πότε στον ουρανό, πότε στο μυαλό μας. Η ευτυχία είναι ένα κατοικίδιο πουλί στην αυλή μας.

-Η ζωή όλη είναι μια φασαρία. Μόνο ο θάνατος δεν είναι. Η ζωή είναι όταν λύνεις το ζωνάρι σου και ζητάς φασαρίες.

-Αν μπορείς κοίταξε τον φόβο κατάματα και ο φόβος θα φοβηθεί και θα φύγει.

-Η ευτυχία είναι πράγμα απλό και λιτοδίαιτο -ένα ποτήρι κρασί, ένα κάστανο, ένα φτωχικό μαγκαλάκι, η βουή της θάλασσας. Τίποτα άλλο.

-Η φυγή δεν είναι νίκη, τ’ όνειρο είναι τεμπελιά, και μόνο το έργο μπορεί να χορτάσει την ψυχή και να σώσει τον κόσμο.

-Ό,τι δεν συνέβη ποτέ, είναι ό,τι δεν ποθήσαμε αρκετά.

-Ο σωστός δρόμος είναι ο ανήφορος.

Ακολουθεί ένα σπάνιο οπτικοακουστικό απόσπασμα, από συνέντευξη, την οποία έδωσε ο Νίκος Καζαντζάκης για την γαλλική τηλεόραση. Η συνέντευξη δόθηκε, στις 22 Μαΐου 1957, λίγους μήνες πριν, του θανάτου του μεγάλου Έλληνα λογοτέχνη, σε δύο ανθρώπους των γραμμάτων και δημοσιογράφους, τον Pierre Dumayet και τον Max-Pol Fouchet. Η συνέντευξη αφορούσε δύο από τα βιβλία του Καζαντζάκη, τον «Ζορμπά» και τον «Φτωχούλη του Θεού», που ήταν και το πιο πρόσφατο…

Advertisement