Όταν οι Ναζί εισέβαλαν στη Βαρσοβία, οι υπεύθυνοι ενός ζωολογικού κήπου έσωσαν εκατοντάδες ανθρώπους
Ο Β ‘Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν μια από τις πιο σκοτεινές στιγμές της ιστορίας μας. Αλλά και σε αυτή την δύσκολη περίοδο για την ανθρωπότητα, υπήρξαν γενναίοι άνθρωποι που έκαναν τεράστιες θυσίες, θέτοντας τον εαυτό τους σε κίνδυνο, για να πολεμήσουν το σκοτάδι.
Δυο από αυτούς ήταν οι υπευθυνοι του ζωολογικού κήπου της Βαρσοβίας, στην Πολωνία. Κατάφεραν να σώσουν πάνω από 200 ανθρώπινες ψυχές που αναζητούσαν για να δολοφονήσουν οι Ναζί. Διαβάστε στη συνέχεια την ιστορία τους..
Ο Ζαν Ζαμπίνσκι και η Αντωνίνα Έρντμαν συναντήθηκαν το 1920 ενώ σπούδαζαν στο Πανεπιστήμιο Επιστημών της Ζωής στη Βαρσοβία.
Το 1929, ο Ζαν ανέλαβε την διεύθυνση του ζωολογικού κήπου της Βαρσοβίας που βρίσκονταν κοντά στις όχθες του ποταμού Βιστούλα.
Μέχρι το 1937, ο ζωολογικός κήπος είχε γίνει ένας σημαντικός πόλος έλξης για τουρίστες από όλη την Ευρώπη.
Στον ζωολογικό κήπο υπήρχαν πολλά και σπάνια ζώα από όλο τον κόσμο. Χάρη στις εντολές του Ζαν, όλα τους είχαν την καλύτερη φροντίδα που θα μπορούσαν να έχουν σε ένα ζωολογικό κήπο μακριά από το φυσικό τους περιβάλλον.
Αλλά ο ζωολογικός κήπος της Βαρσοβίας ήταν ιδιαίτερα γνωστός για τα πολλά και διαφορετικά είδη ελεφάντων που φιλοξενούσε.
Εκεί γεννήθηκε και ο πρώτος ελέφαντας πολωνικής καταγωγής, ο Τουζίνκα.
Στον ζωολογικό κήπο έφταναν συχνά καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο για να εμπνευστούν και να δημιουργήσουν.
Ο Ζαν και η Αντωνίνα αγαπούσαν τόσο πολύ τα ζώα, που κάποια όταν αρρώσταιναν τα έπαιρναν σπίτι τους για να τα φροντίζουν μέχρι να γίνουν εντελώς καλά.
Όταν η Γερμανία εισέβαλε στην Πολωνία το 1939, ο ζωολογικός κήπος δεν γλύτωσε από τους βομβαρδισμούς των αεροπλάνων. Πολλά ζώα σκοτώθηκαν και ακόμη περισσότερα τραυματίστηκαν βαριά.
Όταν οι βομβαρδισμοί σταμάτησαν, Γερμανοί στρατιώτες εισέβαλαν στην ερειπωμένη πόλη.
Τα ζώα που γλύτωσαν, έγιναν στόχοι κυνηγιού για τους αξιωματικούς των Ναζί ή θανατώθηκαν για να φαγωθούν στη συνέχεια από τους πεινασμένους κατοίκους της πόλης.
Ο Ζαν και η Αντωνίνα ποτέ όμως δεν σταμάτησαν να προσπαθούν να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους.
Το ζευγάρι ήταν ακτιβιστές πριν από τον πόλεμο, κάτι που οι Ναζί δεν το γνώριζαν. Έτσι, όταν διορίσαν τον Ζαν επιστάτη των, υπό κατοχή, δημοσίων πάρκων της Βαρσοβίας, αυτός κατάφερε από την θέση που είχε να βοηθήσει τους Εβραίους της πόλης, οι οποίοι πέθαιναν από την πείνα και από τις σφαίρες των Γερμανών.
Ο Ζαν μετά από μεγάλη προσπάθεια, έπεισε την ηγεσία των Ναζί να τον αφήσουν να αναλάβει και τα πάρκα που βρίσκονταν στο εβραϊκό γκέτο της πόλης.
Στη συνέχεια ξεκίνησε να εκτρέφει γουρούνια στις εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις του ζωολογικού κήπου. Το κρέας τους το περνούσε λαθραία στις σημεία της πόλης που οι άνθρωποι πέθαιναν από την πείνα.
Σε κάποιους Εβραίους έδωσε ακόμη και πλαστά έγγραφα, με τα οποία κατάφεραν να διαφύγουν. Μέχρι όμως να κανονιστεί η ασφαλής μεταφορά τους μακριά από την πόλη, τους έκρυβε στα άδεια κλουβιά των ζώων.
Κάποιους τους έκρυβε ακόμη και στο σπίτι του. Δεν είχε σημασία αν ήταν παλιοί φίλοι ή εντελώς άγνωστοι.
Εάν οι Γερμανοί πλησίαζαν στο σπίτι, η Αντωνίνα άρχιζε να παίζει στο πιάνο το “Go, go to Crete”.
Έτσι αυτοί που κρύβονταν ήξεραν ότι θα έπρεπε να μείνουν μέχρι να φύγουν κρυμμένοι και εντελώς σιωπηλοί.
Αυτό είναι το υπόγειο, όπου ο Ζαν και η Αντωνίνα έκρυψαν εκατοντάδες Εβραίους.
Σήμερα, το σπίτι τους έχει γίνει μουσείο προς τιμή τους.
Σε όλο το σπίτι υπάρχουν φωτογραφίες των ανθρώπων που γλίτωσαν από τον θάνατο χάρη στο γενναίο ζευγάρι.
Η δράση του Ζαν και της Αντωνίνα συνεχίστηκε μέχρι το 1944. Τότε ο Ζαν πήρε μέρος στην εξέγερση του Γκέτο της Βαρσοβίας, συνελήφθη και μεταφέρθηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης. Η αγαπημένη του σύζυγος όμως,συνέχισε το έργο τους μέχρι το τέλος του πολέμου.
Ευτυχώς, ο Ζαν επέζησε και το 1949 ήταν αυτός που υπό τις οδηγίες του επαναλειτούργησε ο ζωολογικός κήπος της Βαρσοβίας.
Το 1968, ο Ζαν και η Αντωνίνα ανακυρήχθηκαν ως «Δίκαιοι μεταξύ των εθνών” από το κράτος του Ισραήλ..
.. ενώ ένα δέντρο φυτεύτηκε προς τιμήν τους στο Γιαντ Βασέμ, το μνημείο του Ολοκαυτώματος του Ισραήλ.