Από Bilsen, Joop van for Anefo - [1] Dutch National Archives, The Hague, Fotocollectie Algemeen Nederlands Persbureau (ANeFo), 1945-1989, Nummer toegang 2.24.01.04 Bestanddeelnummer 915-9893, CC BY-SA 3.0 nl, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=37836154
Advertisement

Ζαμπέτας για Νταλάρα: «Οι ερμηνείες του στο ‘Άξιον εστί’ είναι τελείως άσχετες με το πνεύμα του δίσκου»

Σάλο έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του Γιώργου Νταλάρα για τον Σάκη Ρουβά και την απόφαση του τραγουδιστή να ερμηνεύσει τραγούδια από το θρυλικό άλμπουμ του Μίκη Θεοδωράκη σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη σε συναυλία στη Νέα Σμύρνη.

«Νομίζω ότι ο κάθε ένας από εμάς έχει δικαίωμα στην αυτομόρφωση και την αυτοβελτίωση. Αν μου πεις «ναι αλλά τον πήραμε τον Ρουβά και τραγούδησε στη Νέα Σμύρνη το Άξιον Εστί». Κάνατε λάθος! Γιατί το παιδί ούτε να το εκφράσει δεν μπορεί ούτε καν ξέρω αν έχει καταλάβει τι λέει το Άξιον Εστί, πως γεννήθηκε και κάτω από ποιες συνθήκες! Δεν έχει και καμία σημασία να το ξαναπεί ένας άνθρωπος, του οποίου η φωνή δεν μπορεί να συγκριθεί με κανέναν από τους τραγουδιστές που μπορούν να εκφράσουν αυτό», είπε ο Γιώργος Νταλάρας σε συνέντευξη του στο Κόκκινο.

Advertisement

Η ιστορία ως γνωστόν επαναλαμβάνεται. Πριν αρκετά χρόνια, το 1989 πιο συγκεκριμένα, ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης Γιώργος Ζαμπέτας κατηγορούσε τον Γιώργο Νταλάρα όταν ηχογράφησε τα τραγούδια του «Αξιον εστί», τονίζοντας ότι οι ερμηνείες του ήταν «τελείως άσχετες με το πνεύμα του δίσκου».

Στην ανέκδοτη ηχογράφηση-ντοκουμέντο από το αρχείο του musicpaper.gr ακούγεται ο μεγάλος Ζαμπέτας να αναφέρει:

«Δεν μπορούμε να αρνηθούμε στον Μπιθικώτση ένα γαλόνι παραπάνω, γιατί έδωσε μεγάλα έργα. Θα τον ονομάσουμε στρατηλάτη αυτόνε. Είναι το «Ρωμιοσύνη» του Γιάννη Ρίτσου και το «Άξιον εστί» του Οδυσσέα Ελύτη, είναι έργα που δεν πρόκειται να τα τραγουδήσει άλλος, όπως τα έχει πει ο Μπιθικώτσης. Ο οιοσδήποτε κι αν τα τραγουδήσει, καταστράφηκε. Πάρτε το χαμπάρι, δηλαδή. Αυτά θα παραμείνουμε, όπως παραμείνανε οι κολόνες του Παρθενώνα. Εκατομμύρια έτη θα τραγουδιέται μόνο με τον Μπιθικώτση, με κανέναν άλλονε.

Κάναμε μια συζήτηση και μου είχε πει ο Πυριόχος, ότι γράφει ο Γιώργος Νταλάρας το «Αξιον έστί». Θα τον συνιστούσα να μην ακουμπήσει εκεί απάνω, διότι δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα με τον Μπιθικώτση. Είναι κερί και βούλα με τον Μπιθικώτση. Και όπως το είπα, έτσι και έγινε.

Το είπε, και ουδείς δέχτηκε να το ακούσει. Κάνει κάτι κορονάλε, κάτι κορομηνάλε, κάτι γαρντάλε, και σούπα μούπες, κάτι σαλταπήδες μέσα στον δίσκο αυτόνε, που τον έχω ακούσει, οι οποίες είναι τελείως άσχετες με το πνεύμα του δίσκου! Με το πνεύμα του Άξιον εστί».

Ακούστε το ηχητικό

Advertisement