Advertisement

Ποιος δεν έχει σιγοτραγουδήσει το “Καλοκαίρια και χειμώνες”, ίσως την ωραιότερη λαϊκή μπαλάντα του Δημήτρη Μητροπάνου; Και όμως, ο Μητροπάνος δεν ήθελε με κανένα τρόπο να το πει. «Θα με κυνηγήσουνε» έλεγε. Όμως το είπε και έγινε η ωραιότερη λαϊκή μπαλάντα του μεγάλου ερμηνευτή!

Το τραγούδι βρίσκεται μέσα στο “Λαϊκά ’76”, σε ένα άλμπουμ που κυκλοφόρησε σε μία περίοδο που όλη η χώρα δονείτο από τα προοδευτικά τραγούδια και γενικά από το σύνδρομο στέρησης πολιτικού τραγουδιού λόγω της επταετίας των συνταγματαρχών. Ο Δημήτρης Μητροπάνος συνεχίζοντας αυτό που είχε αρχίσει με το πρώτο του άλμπουμ κυκλοφορεί ένα λαϊκό δίσκο που μπορεί να συγκριθεί μόνο με μερικά από τα εντυπωσιακά άλμπουμ που κυκλοφόρησε ο Καζαντζίδης στην δεκαετία του ’70.

Advertisement

Σπύρος Παπαβασιλείου, Τάσος Οικονόμου και Δημήτρης Μητροπάνος: Μια από τις δημιουργικότερες, καλλιτεχνικά, «ομάδες» της δεκαετίας του ’70 & ’80, που με την ουσιαστική συνεισφορά του Τάκη Μουσαφίρη, άφησε σπουδαία και διαχρονική παρακαταθήκη για γενιές θαυμαστών του λαϊκού μας τραγουδιού.


Στη βιογραφία του με τίτλο «Για ένα μικρό φτερούγισμα» και υπότιτλο «…διατρέχοντας την απεραντοσύνη του τραγουδιού» ο στιχουργός Τάσος Οικονόμου, περιγράφει την καλλιτεχνική του πορεία μέσα στα χρόνια, με ιδιαίτερη έμφαση στη συνεργασία του με το Δημήτρη Μητροπάνο, απ’ όπου προήλθαν μεγάλες και διαχρονικές επιτυχίες.

«Καλοκαίρια και χειμώνες», «Παράπονο», «Συγγνώμη», «Κυρά Ζωή», «Απόψε σε θέλω πολύ», «Ας γίνουν όνειρα», «Θα ‘σαι καλοκαίρι», «Έξι μήνες σε ζητάω» και πολλά άλλα.

– Πολλά τραγούδια με το Μητροπάνο κύριε Οικονόμου!
– Είμαι ο μόνος στιχουργός, εκτός του Τάκη Μουσαφίρη ο οποίος είναι και συνθέτης και στιχουργός, που έχω γράψει 23 δισκογραφημένα τραγούδια του Μητροπάνου.
– Σε ένα σύνολο πόσων δικών σας τραγουδιών;
– Πάνω από 350.
– Πότε ξεκίνησε η συνεργασία σας μαζί του;
– Αρχίσαμε με το Μητροπάνο το 1974, ήταν 26 χρονών όταν είπε την «Κυρά Ζωή». Μεγάλος δίσκος με 2-3 συνθέτες και στιχουργούς κι από κει και πέρα κάναμε άλλους 4 δίσκους αν θυμάμαι καλά, εγώ, ο Παπαβασιλείου ο συγχωρεμένος συνθέτης και κουμπάρος μου και ο Τάκης Μουσαφίρης. Εξυπακούεται ότι μέσα σε ένα μήνα το πολύ, τότε φτάναμε σε πωλήσεις τις 60000 δίσκους. Από εκεί βγήκανε, σε ότι με αφορά, «Καλοκαίρια και χειμώνες», «Όπου παν οι πολλοί», «Κυρά Ζωή» και λοιπά.
– Όλα τραγούδια που είχαν μεγάλη απήχηση στον κόσμο.
– Βέβαια! Κάποτε είχα γνωρίσει ένα γυναικολόγο – μαιευτήρα, Ναύαρχο εν αποστρατεία που μόλις του είπα για Μητροπάνο μου λέει «Πέσε κάτω και θα δεις». Απόρησα που το ηξερε αυτό το τραγούδι, του χάρισα δύο δίσκους, δεν περίμενα ένας τέτοιος άνθρωπος μεγάλος, να ξέρει τα «δεύτερα» ας το πούμε έτσι, τραγούδια τα οποία δεν εκτινάχθηκαν. Όμως, τα τραγούδια, τότε, ακούγονταν απ’ όλο τον κόσμο, πουλούσε όλος ο δίσκος.
– Υπάρχει κάποια «συνταγή» για την επιτυχία αυτή;
– Εγώ που είμαι «Μητροπανικός» ας το πούμε έτσι, περνούσα τη λέξη από χίλια κανάλια για να την προσαρμόσω στο ηχόχρωμα και στην τσαλκάντζα του Μητροπάνου, έτσι έγιναν οι επιτυχίες. Βέβαια, είχαμε εξαιρετική συνεργασία και καλή παρέα!……..”
– …..Ήταν «δύσκολος» και απαιτητικός στη δουλειά πάνω;
– Όχι, σπάνια. Το μόνο που ζήταγε ήταν να αλλαχτεί καμιά λέξη που και που, εγώ επέμενα ως στιχουργός, ήθελα να «επιβάλω» τη δική μου στιχουργική φυσιογνωμία και δικαιώνομαι. Σαν άσχετος, άγνωστος κι εντελώς μόνος μου από την αρχή, ξεκίνησα με την πίστη μου και την επιμονή μου πάνω στο στίχο μου, καθώς έχω περάσει από σπουδές, έχω σπουδάσει σκηνοθεσία κτλ. Ήξερα το λόγο καλά κι επέμενα. Η φιλοδοξία μου ήταν να ξεχωρίσω γρήγορα για να σβήσω κι εγώ όλα τα απωθημένα που υπήρχαν πάνω μας (γελάει). Πρόσεχα το στίχο μου πολύ, κι όπως είπαμε, μελετούσα όλη την τσαλκάντζα, τα γυρίσματα, την ευαισθησία και το ηχόχρωμα του Μητροπάνου για να γράψω τη λέξη αυτή ακριβώς που μπορεί να την πει! Υπ’ όψιν ότι το «Καλοκαίρια και χειμώνες» οφείλεται μόνο στη γκρίνια τη δική μου για να το πει.
– Σοβαρολογείτε; Πώς έτσι;
– Έκανε παρέμβαση και σε μια εκπομπή με το Γεραμάνη κάποτε και το θυμήθηκε, επέμενα εγώ, στου Μοστρού, στην Πλάκα, να το πει εκείνος κι όχι η Χριστιάνα και ο Δάκης που ήταν τότε στο πρόγραμμα. Δεν ήθελε με κανένα τρόπο να το πει. «Θα με κυνηγήσουνε» έλεγε. Επί δύο μήνες τον παρακαλούσα. Το είπε και δικαιώθηκα κι εγώ.
– Γιατί δεν ήθελε να το πει;
– Γιατί είναι καθαρό, ερωτικό τραγούδι. Δεν είναι συγκεκαλυμμένο. «Αγαπημένη, περιμένω για να ‘ρθεις…» Είναι καθαρόαιμο και πήγαινε κόντρα στη ψυχοσύνθεση του Μητροπάνου. Όμως το είπε κι έγινε πολύ μεγάλη επιτυχία. Οι μεγάλες επιτυχίες έτσι γίνονται, όταν πατάς γερά, έχεις εμπιστοσύνη στη δουλειά σου και γνωρίζεις όλη την περιρρέουσα ατμόσφαιρα και πού πηγαίνει.

(απόσπασμα από συνέντευξη στην Κίκα Α. Ρόκα 04/10/2013 στο Ogdoo.gr)

Άλμπουμ: Λαϊκά 76
Συνθέτης: Παπαβασιλείου Σπύρος
Στιχουργός: Οικονόμου Τάσος

Στίχοι

Αν στείλεις μήνυμα χαράς
Σημάδι πως με αγαπάς αγαπημένη
Να ‘ρθεις να σε καλοδεχτώ
Κι αν χάθηκες σε αγαπώ αγαπημένη

Καλοκαίρια και χειμώνες
Περιμένω να φανείς
Δάκρυα καυτά σταγόνες
Θα με καιν ώσπου να ‘ρθεις

Κι αν θέλεις όρκους της ζωής
Θα ορκιστώ από αρχής αγαπημένη
Εγώ στα μάτια σου μετρώ
Τ’ απέραντο και το μικρό αγαπημένη

Καλοκαίρια και χειμώνες
Περιμένω να φανείς
Δάκρυα καυτά σταγόνες
Θα με καιν ώσπου να ‘ρθεις

Advertisement