Γνωρίζετε την αγοραφοβία, την υψοφοβία και την κλειστοφοβία. Ξέρετε όμως ότι υπάρχουν άνθρωποι που πάσχουν από Ελληνολογοφοβία; Από Πολιτικοφοβία;

Δείτε στην συνέχεια μερικές από τις πιο παράξενες φοβίες που ταλαιπωρούν συνανθρώπους μας..
18 φοβίες που ούτε φανταζόσασταν ότι υπάρχουν!

 

1. Ανουπταφοβία (Anuptaphobia)
Ο φόβος του να μείνετε για πάντα μόνοι και έρημοι ή όπως λέει και ο σοφός λαός μας.. “στο ράφι” .

 

2. Αθαζαγοραφοβία (Athazagoraphobia)

Ο φόβος του να σας ξεχάσουν όλοι, να σας αγνοήσουν ή να σας εγκαταλείψουν.

 

3. Βλεννοφοβία (Blennophobia)

Ο φόβος της βλέννας. Η βλέννα είναι μια γλοιώδης ουσία, η οποία παράγεται στους βλεννογόνους αδένες και περιέχει σε μεγάλη ποσότητα νερό και γλυκοπρωτείνες. Βλέννα υπάρχει σε μικρό ποσοστό και στο σάλιο.

 

4. Γελοτοφοβία (Gelotophobia)

Ο φόβος ότι κάποιοι μπορεί να γελάσουν μαζί σας. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν προβληματίζονται ιδιαίτερα αν κάποιος γελάσει μαζί τους. Οι πάσχοντες από Γελοτοφοβία όμως, φοβούνται τόσο το γέλιο των άλλων που συνδυάζουν κάθε άσχετο γέλιο που θα ακούσουν στο χώρο που βρίσκονται, με τον εαυτό τους. Έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και φοβούνται συνεχώς ότι θα προκαλέσουν το γέλιο των άλλων.

 

5. Γερασκοφοβία (Gerascophobia)

Τα άτομα που πάσχουν από Γερασκοφοβία βιώνουν ένα παθολογικό και επίμονο φόβο για τη γήρανση. Φοβούνται ότι θα γεράσουν και ας μην συμβαδίζει ο φόβος αυτός με την ηλικία τους. Ανησυχούν ότι θα μείνουν μόνοι, αισθάνονται ανίκανοι να φροντίσουν τον εαυτό τους.

 

6. Γλωσσόφοβία (Glossophobia)

Είναι ο φόβος της ομιλίας μπροστά σε κοινό, της δημόσιας ομιλίας αλλά και γενικά της ομιλίας σε ορισμένες περιπτώσεις. Πολλοί άνθρωποι έχουν μόνο αυτό το φόβο, ενώ άλλοι μπορεί να έχουν επίσης κοινωνική φοβία ή διαταραχή κοινωνικού άγχους. Ένα από τα κυριότερα συμπτώματα της Γλωσσοφοβίας είναι το τρακ. Στατιστικά είναι η μεγαλύτερη φοβία στην Αμερική.

 

7. Ελληνολογοφοβία (Hellenologophobia)

Η φοβία για τις μεγάλες Ελληνικές λέξεις ή για τη σύνθετη επιστημονική ορολογία. Όσο και αν ακούγεται παράξενο είναι μια φοβία που υπάρχει, έχουν γραφτεί αρκετά βιβλία για αυτή και υπάρχουν θεραπευτές που ειδικεύονται στη θεραπεία της.

 

8. Κακοραφιοφοβία (Kakorrhaphiophobia)

Είναι ο έντονος και παράλογος φόβος της αποτυχίας ή της ήττας. Οι άνθρωποι που πάσχουν από Κακοραφιοφοβία φοβούνται την αποτυχία σε κάθε πλευρά της ζωής τους και ζητούν μανιωδώς την αναγνώριση των επιτευγμάτων τους. Είναι μια φοβία που δύσκολα ξεπερνιέται.

 

9. Λοχειοφοβία (Lockiophobia)

Είναι ο φόβος του τοκετού. Μπορεί να προέλθει από ιστορίες τοκετών που είχαν άσχημη εξέλιξη, από ταινίες ή τηλεοπτικές σειρές που παρουσιάζουν τον πόνο του τοκετού ή ακόμα και το θάνατο της μητέρας μετά τον τοκετό. Σε κάποιες γυναίκες η φοβία σχετίζεται με τον φόβο των ιατρικών διαδικασιών ή των νοσοκομείων. Κάποιες άλλες φοβούνται την καισαρική τομή. Ο φόβος του τοκετού μπορεί να οδηγήσει μια γυναίκα στο να αποφεύγει τις κοινωνικές καταστάσεις, όπου οι άνδρες είναι παρόντες, ώστε να αποφύγει τυχόν σχέσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε τοκετό. Τα συμπτώματα της Λοχειοφοβίας περιλαμβάνουν πανικό, άγχος, δυσκολία στην αναπνοή, τρέμουλο, κλάμα, συναισθηματική απόσπαση, ναυτία, αίσθημα απώλειας ελέγχου και φόβο.

 

10. Μακροφοβία (Macrophobia)

Οι πάσχοντες από Μακροφοβία βιώνουν έναν συντριπτικό, επίμονο φόβο για τη μεγάλη αναμονή. Τα Μακροφοβικά άτομα μπορεί να εμφανίσουν έντονο φόβο και δυσφορία όταν έρχονται αντιμέτωποι με κάθε κατάσταση που περιλαμβάνει αναμονή κάθε είδους. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν εφίδρωση, ναυτία, άγχος και κρίσεις πανικού.

 

11. Μεταθεσιοφοβία (Metathesiophobia)

Ο επίμονος, παθολογικός και αδικαιολόγητος φόβο της αλλαγής. Τα συμπτώματα συνήθως περιλαμβάνουν δυσκολία στην αναπνοή, γρήγορη αναπνοή, εφίδρωση, ναυτία, καρδιακή αρρυθμία, και γενικότερα συναισθήματα τρόμου.

 

12. Νυκτοχυλοφοβία (Nyctohylophobia)

Αν βρίσκεστε σε ένα πυκνό δάσος τη νύχτα και νιώσετε φόβο, έχετε ένα έντονο συναίσθημα ότι δεν είστε μόνοι, ότι κάποιος σας παρακολουθεί, προφανώς και δεν πάσχετε από Νυκτοχυλοφοβία. Αν όμως ο φόβος γίνει ανυπόφορος, εξουθενωτικός τότε τα πράγματα αλλάζουν. Είναι μια φοβία που οφείλεται αρκετά στις ταινίες και στις σειρές της τηλεόρασης. Μαθαίνουμε να φοβόμαστε τα δάση λόγω των ταινιών που περιλαμβάνουν αδίστακτους δολοφόνους ή άγρια ζώα που κατασπαράζουν τα θύματα τους. Τα δάση μπορούν επίσης να θεωρηθεί ένα μέρος όπου το κακό παραμονεύει και ο θάνατος περιμένει.

 

13. Ομπεσοφοβία (Obesophobia)

Είναι ο επίμονος, παθολογικός φόβος της απόκτησης βάρους, ιδιαίτερα σε κοινωνίες που εκτιμούν τη λεπτότητα. Αυτή η φοβία αυτή αναφέρεται ως μια σπάνια ασθένεια από το Γραφείο των σπάνιων νόσων των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας. Τα άτομα με αυτή την φοβία αρχικά ξεκινούν με την επιθυμία να χάσουν βάρος, η οποία στην συνέχεια μετατρέπεται σε μια ψυχαναγκαστική επιθυμία να αποφύγουν όλα εκείνα τα πράγματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αύξηση του σωματικού βάρους.

 

14. Οφθαλμοφοβία (Ophthalmophobia)

Η οφθαλμοφοβία, γνωστή και ως Σκοποφοβία, είναι η αγχώδης διαταραχή που χαρακτηρίζεται από τον νοσηρό φόβο να σας δουν ή να σας κοιτάξουν επίμονα. Γενικά προκύπτει από ένα τραυματικό γεγονός στη ζωή του θύματος.  Είναι πολύ πιθανό το πρόσωπο που πάσχει να υποβλήθηκε σε δημόσια γελοιοποίηση, όταν ήταν παιδί.

 

15. Πολιτικοφοβία (Politicophobia)

Η Πολιτικοφοβία είναι ένα γενικός όρος που καλύπτει ένα ευρύ φάσμα ατομικών φόβων. Μερικοί άνθρωποι φοβούνται την πολιτική διαδικασία, άλλοι τους ίδιους τους πολιτικούς. Κάποιοι φοβούνται τη μετάβαση στα εκλογικά κέντρα για να ψηφίσουν ενώ άλλοι φοβούνται την ευθύνη της επιλογής εκλεγμένων αξιωματούχων.

 

16. Συγγενεσοφοβία (Syngenesophobia)

Ο φόβος των συγγενών. Βρίσκεται σε έξαρση κατά τη διάρκεια των διακοπών.

 

17. Γυμνοφοβία (Gymnophobia)

Είναι ο φόβος για το γυμνό. Τα άτομα που πάσχουν με γυμνοφοβία μπορεί να ανησυχούν ότι μπορεί να δουν τους άλλους γυμνούς ή να εκτεθούν οι ίδιοι στα μάτια των άλλων χωρίς ρούχα. Ο φόβος τους μπορεί να προέλθει από μια γενική ανησυχία σχετικά με τη σεξουαλικότητα, από το φόβο ότι είναι σωματικά κατώτεροι, ή από φόβο ότι η γύμνια τους αφήνει εκτεθειμένους και απροστάτευτους.

 

18. Παποφοβία (Papaphobia)

Μπορεί ο Πάπας να είναι ένα σύμβολο ειρήνης και καλοσύνης  για εκατομμύρια συνανθρώπους μας, αλλά για μια μικρή μειοψηφία αποτελεί πραγματικό φόβητρο. Οι άνθρωποι που πάσχουν από Papaphobia νιώθουν ταχυπαλμία, ζαλάδες, παθαίνουν κρίση πανικού και οξεία εφίδρωση κάθε φορά που βλέπουν τον Πάπα στην τηλεόραση ή από κοντά.