2 μικρά κορίτσια, πρώην νύφες, πήγαν τη χώρα τους στο δικαστήριο. Και κέρδισαν.
Advertisement

Στη Ζιμπάμπουε, μια χώρα όπου υπολογίζεται ότι το 31% όλων των κοριτσιών εξαναγκάζονται να παντρευτούν πριν γίνουν καν 18 ετών, συνέβη κάτι πρωτοφανές.

Δύο νεαρά κορίτσια που εξαναγκάστηκαν να παντρευτούν όταν ήταν ακόμη παιδιά, ξεκίνησαν μια καμπάνια στην προσπάθεια τους να απαγορευτεί ο γάμος των ανηλίκων.
2 μικρά κορίτσια, πρώην νύφες, πήγαν τη χώρα τους στο δικαστήριο. Και κέρδισαν.

Advertisement

Η Λόβνες Μουντζούρου και η Ρουβίμπο Τσοπόντζι, οι οποίες είναι και οι ίδιες ακόμη έφηβες, ζήτησαν από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ζιμπάμπουε να κηρύξει την ισχύουσα νομοθεσία που επιτρέπει στα παιδιά να παντρεύονται, αντισυνταγματική.

Πριν γίνουν 16 ετών, τόσο η Λόβλες όσο και η Ρουμπίβο είχαν ήδη παντρευτεί. Στα 18 της χρόνια, η Λόβλες είχε δυο παιδιά, όταν οι περισσότερες συνομήλικες της σε άλλες χώρες προσπαθούν να τελειώσουν το Λύκειο και ζουν μια ξένοιαστη εφηβική ζωή.

Και τα δυο κορίτσια αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το σχολείο και να μεγαλώσουν απότομα. Ήξεραν ότι αυτός δεν είναι ο μοναδικός τρόπος ζωής. Αλλά δεν είχαν επιλογή.
2 μικρά κορίτσια, πρώην νύφες, πήγαν τη χώρα τους στο δικαστήριο. Και κέρδισαν.

«Το να αναθρέψεις ένα παιδί είναι πολύ δύσκολο. Ειδικά όταν είσαι και η ίδια παιδί”, είπε η Λόβλες στο Ίδρυμα Thomson Reuters. “Έπρεπε να πηγαίνω στο σχολείο”.

Ευτυχώς, δεν ήταν η μόνη που σκέφτονταν με αυτό το τρόπο. Βρήκε συμπαραστάτες την Ομάδα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αλλά και τους νομικούς της Δεξαμενής Σκέψης Veritas.

Και όλοι μαζί τα κατάφεραν. Μετά από αρκετούς μήνες, στις 20 Ιανουαρίου 2016, το δικαστήριο αποφάνθηκε υπέρ των κοριτσιών.

Μετά από αυτή την απόφαση τα περισσότερα κορίτσια της χώρας θα μπορούν να παραμείνουν στο σχολείο και να έχουν λόγο στο μέλλον τους. Πλέον απαγορεύεται ο γάμος παιδιών κάτω των 18 ετών, ανεξάρτητα από το φύλο τους αλλά και από τα έθιμα περιοχής στην οποία ζουν.

Είναι μια αξιόλογη στιγμή, ειδικά για τα δυο κορίτσια που βίωσαν από πρώτο χέρι τις συνέπειες.
2 μικρά κορίτσια, πρώην νύφες, πήγαν τη χώρα τους στο δικαστήριο. Και κέρδισαν.

Η απόφαση αυτή δεν είναι μόνο μεγάλη υπόθεση για τη Ζιμπάμπουε αλλά θέτει και ένα πρότυπο και για άλλες αφρικανικές χώρες.

Κάθε μέρα, πάνω από 39.000 μικρά κορίτσια από όλο τον κόσμο εξαναγκάζονται σε γάμο. Σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση της CARE, σε 26 χώρες σήμερα τα μικρά κορίτσια είναι πιθανότερο να παντρευτούν παρά να πάνε στο Γυμνάσιο.

Ακριβώς για αυτό η δικαστική νίκη της Λόβλες και της Ρουβίμπο είναι μια καλή είδηση. Οι δυο έφηβες τα έβαλαν με την κυβέρνηση τους και νίκησαν.

Η ιστορία τους είναι μια μεγάλη υπενθύμιση ότι τελικά η φωνή όλων μας έχει σημασία.

Advertisement