Depositphotos
Advertisement

Από τις 15 καλύτερες παραλίες της Ευρώπης για το 2024, οι 5 βρίσκονται στην Ελλάδα!

Η ιστοσελίδα του οργανισμού European Best Destinations για την προώθηση του τουρισμού στην Ευρώπη, παρουσίασε πριν μερικές ημέρες τις καλύτερες παραλίες της Ευρώπης για το φετινό καλοκαίρι, όπως ψηφίστηκαν από χιλιάδες ταξιδιώτες απ’ όλο τον κόσμο.

Από μοναχικές παραλίες με εξωτική ομορφιά μέχρι πολύβουες με χρυσαφένιες αμμουδιές, οι επιλογές του οργανισμού έχουν κάτι για όλους..

Advertisement

Φυσικά από την λίστα δεν θα μπορούσε να λείπει η Ελλάδα. Μάλιστα κυριαρχεί αφού από τις 15 παραλίες της λίστας, οι 5 βρίσκονται στην χώρα μας και δεν είναι οι γνωστές που βλέπουμε κάθε χρόνο σε παρόμοιες λίστες.

Canal d’Amour, Κέρκυρα

Πιο ψηλά από όλες τις ελληνικές παραλίες συναντάμε το Canal d’ Amour ή Κανάλι της Αγάπης στο Σιδάρι της Κέρκυρας.

Το Κανάλι του Έρωτα είναι μια παραλία εξαιρετικής ομορφιάς. Τα λευκά σμιλεμένα βράχια και τα καταγάλανα νερά, συνθέτουν ένα τοπίο που θυμίζει έντονα εξωτικό προορισμό. Μια συστοιχία από αμμώδη βράχια, υψώνονται μέσα από τη θάλασσα και λόγω της τριβής τους με τα κύματα σχηματίζουν παράξενα σχήματα και μικρούς κολπίσκους που μπορείς να τους προσεγγίσεις με δρομάκια και σκαλοπάτια.

Τα βράχια που σχηματίζουν το Κανάλι της Αγάπης, λόγω της εύθραυστης σύνθεσης τους, επέτρεψαν με το πέρασμα του χρόνου στην θάλασσα, αλλά βασικά στην διαβρωτική δράση του ανέμου, να τα κάνει “αυλακωτά”. Ανάμεσά τους υπάρχει ένα υπόγειο μονοπάτι, το οποίο μπορεί κανείς να το περπατήσει ή να πάρει μερικές ανάσες από το κολύμπι.
Στην είσοδο του κόλπου της παραλίας υπάρχει ένα άνοιγμα στο βράχο, το οποίο μέσω ενός φυσικού υπόγειου τούνελ καταλήγει στην άλλη πλευρά.

Το «Κανάλι της Αγάπης» πήρε το όνομά του από μία Γαλλίδα τουρίστρια που κολύμπησε στα κρυστάλλινα, γαλαζοπράσινα νερά του, ανακάλυψε την πρώτη σπηλιά και έζησε τον έρωτα της ζωής της.

Έτσι το Κανάλι ονομάστηκε «canal d’ amour» και σύμφωνα με το μύθο, όποιο ζευγάρι διασχίσει όλες τις σπηλιές απ΄ άκρη σε άκρη στο Κανάλι, θα παραμείνει για πάντα ερωτευμένο…

Δείτε το βίντεο

Πόρτο Τιμόνι, Κέρκυρα

Στην πέμπτη θέση φιγουράρει άλλη μία παραλία της Κέρκυρας, το Πόρτο Τιμόνι. Σχετικά άγνωστη για τους περισσότερους επισκέπτες του νησιού αλλά με μια ξεχωριστή ομορφιά.

Θα την βρείτε κοντά στον Άγιο Γεώργιο Πάγων, στο βορειοδυτικό τμήμα της Κέρκυρας και είναι.. διπλή! Από την μια πλευρά είναι η παραλία Πόρτο Τιμόνι, ενώ από την άλλη η παραλία Λιμνί! Ανάμεσα σε αυτές τις δύο υπάρχει μια στενή καταπράσινη λωρίδα που τις χωρίζει.

Εδώ θα συναντήσετε κρυστάλλινα, γαλαζοπράσινα νερά, λευκό βότσαλο και μια θαλάσσια σπηλιά που όμως αν θελήσετε να πάτε πρέπει να είστε πολύ προσεκτικός γιατί τα νερά είναι αρκετά βαθιά και παγωμένα.

Δείτε το βίντεο

Άγιος Παύλος, Ρόδος

Στην όγδοη θέση είναι μια παραλία της Ρόδου, ο κόλπος του Αγίου Παύλου.

Βρίσκεται 56 χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Ρόδου μέσα σε ένα φυσικό άνοιγμα των βράχων. Είναι μικρή παραλία με άμμο, βότσαλα και βράχια, που έχει ρηχά κρυστάλλινα νερά αλλά και μοναδική θέα στην Ακρόπολη της Λίνδου.

Στο ένα άκρο του κόλπου, υπάρχει το μικρό εκκλησάκι, που υπενθυμίζει την επίσκεψη του Αποστόλου Παύλου στην Λίνδο και αποτελεί πόλο έλξης για πολλά ζευγάρια που επιλέγουν κάθε χρόνο αυτό το σημείο για να κάνουν το γάμο τους.

Δείτε το βίντεο

Πόρτο Κατσίκι, Λευκάδα

Στην ενδέκατη θέση μία από τις ωραιότερες παραλίες της Λευκάδας.. το παραδεισένιο Πόρτο Κατσίκι.

Βρίσκεται νοτιοδυτικά του νησιού και μπορείς να την επισκεφτείς κατεβαίνοντας 100 σκαλοπάτια στην πλαγιά του βουνού.

Η εικόνα απλά.. εντυπωσιακή. Λευκοί κάθετοι βράχοι που προκαλούν δέος. Το Πόρτο Κατσίκι είναι μια παραλία απέραντη με μικρά βότσαλα που λαμπυρίζουν κάτω από το φως του ήλιου. Όσο για την θάλασσα.. απέραντη, μέχρι εκεί που φτάνει το βλέμμα, κρυστάλλινη, βαμμένη με όλες τις αποχρώσεις του μπλε.

Αλλά για να φτάσεις σε αυτή θα πρέπει να κατέβεις 100 σκαλοπάτια σκαλισμένα στα βράχια. Σκαλοπάτια πολυφωτογραφημένα γιατί μία φωτογραφία εκεί έχει για φόντο όλο το υπερθέαμα του Ιονίου.

Το αρχικό όνομα της ήταν «Μουτλού». Έτσι αναφέρεται και σε έναν χάρτη του 1696, αυτό έγραφε και μια πινακίδα στη διασταύρωση Πόρτο Κατσίκι – Ακρωτηρίου μέχρι το 1980. Όσο για την ονομασία Πόρτο Κατσίκι.. Λένε ότι οφείλεται σε Ιταλούς στρατιώτες που στην προσπάθεια τους να αποφύγουν την θαλασσοταραχή, αγκυροβόλησαν το καΐκι που τους μετέφερε στο εσωτερικό του βράχου που προστατεύει την αμμουδιά από το βοριά.

Βγαίνοντας στην στεριά προσέγγισαν ένα μαντρί που υπήρχε λίγο παραπάνω για να περάσουν το βράδυ και ο βοσκός τους περιποιήθηκε σφάζοντας ένα κατσίκι για να φάνε. Έτσι έβγαλαν την ονομασία χρησιμοποιώντας το «πόρτο» για το χώρο που προστάτεψε το καΐκι τους και το «κατσίκι» που ικανοποίησε την πείνα τους.

Κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν άλλες εκδοχές. Αλλά ποιος νοιάζεται; Μόνο ένα όνομα μπορείς να σκεφτείς αντικρίζοντας αυτή την ομορφιά.. Παράδεισος.

Δείτε το βίντεο

Βάι, Κρήτη

Τελευταία ελληνική παραλία στην λίστα του European Best Destinations είναι η πανέμορφη παραλία Βάι στο ανατολικότερο άκρο της Κρήτης.

Κύριο χαρακτηριστικό της είναι το πανέμορφο δάσος με τους Κρητικούς φοίνικες. Πρόκειται για την μεγαλύτερη φυσική αποικία φοινικόδεντρων στην Ευρώπη με 5000 περίπου δέντρα. Σύμφωνα με το θρύλο, οι φοίνικες φύτρωσαν από τα κουκούτσια χουρμάδων που πέταξαν πειρατές από την Αφρική.

Το παραδεισένιο φοινικόδασος είναι φυτρωμένο σε ένα μεγάλο σύστημα υγροτόπων εκτάσεως 250 στρεμμάτων με υφάλμυρο νερό που αναβλύζει από τη γη. Στο τέλος του υπάρχει μια εξωτική παραλία με γαλαζοπράσινα νερά, ψιλή άμμο και βότσαλο. Όλα αυτά σε συνδυασμό με το φοινικόδασος δίνουν την εντύπωση στους επισκέπτες της παραλίας ότι βρίσκονται σε κάποια εξωτική τοποθεσία.

Καθόλου τυχαία δεν περιγράφει το European Best Destinations: «Τα κρυστάλλινα νερά, πλούσια σε ψάρια, οι φυσικές ομπρέλες από φοινικόφυλλα, η φύση μέχρι εκεί που φτάνει το μάτι και ο κρητικός ήλιος είναι όλα τα συστατικά που χρειάζονται για ονειρεμένες διακοπές».

Δείτε το βίντεο

Όλη η λίστα με τις 15 καλύτερες παραλίες της Ευρώπης για το 2024

 1. Ghajn Tuffieha Bay, Μάλτα
 2. Monte Clerigo, Πορτογαλία
 3. Oludeniz, Τουρκία
 4. Canal d’ Amour, Ελλάδα
 5. Πόρτο Τιμόνι, Ελλάδα
 6. Las Teresitas, Ισπανία
 7. Odeceixe, Πορτογαλία
 8. Άγιος Παύλος, Ελλάδα
 9. As Catedrais, Ισπανία
 10. Calpe, Ισπανία
 11. Πόρτο Κατσίκι, Ελλάδα
 12. Scialara, Ιταλία
 13. Grado, Ιταλία
 14. Ksamil, Αλβανία
 15. Βάι, Ελλάδα
Advertisement