@Κώστας Γκέρτσος
Advertisement

Στην Ελλάδα έχουμε να θαυμάζουμε αμέτρητες αιωνόβιες ελιές και πλατάνια, κληματαριά όμως μία και μάλιστα την αρχαιότερη στον κόσμο.

Στο χωριό Παγκράτι του νομού Αχαΐας, στην αυλή της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, βρίσκεται η ονομαζόμενη Κληματαριά του Παυσανία. Λέγεται έτσι γιατί η παράδοση αναφέρει ότι ο αεικίνητος περιηγητής, που έφτασε στην περιοχή για να βρει πέστροφες που κελαηδούν (που αποδείχτηκε μύθος) έκατσε να ξεκουραστεί στην σκιά της και εντυπωσιάστηκε από το μέγεθός της.

Advertisement

Αυτό την καθιστά πάνω από 2000 ετών όμως η ηλικία της υπολογίζεται στα 3000 χρόνια, καθώς οι ρίζες της χάνονται στη σφαίρα του μύθου του Ηρακλή που όταν έφτασε στην περιοχή κυνηγώντας την χρυσόκερο κερυνίτιδα έλαφο, κατάφερε να την πιάσει γιατί τα κλαδιά της μπερδεύτηκαν σε κλήμα.

Το γέρικο φυτό, βαρύ από τον χρόνο, απλώνεται μέσω πολλών κορμών στα υπόλοιπα δέντρα της αυλής πιάνοντας τεράστιο χώρο με τα μπερδεμένα κλαδιά του.

Έχει μήκος περίπου 100 μέτρα και αποτελείται από 9 κορμούς, καθώς συμφύεται με ομάδα από πουρνάρια. Ανθίζει κάθε Μάιο, αλλά δεν δίνει καρπούς.

Έχει κηρυχθεί Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης όμως δεν έχει την προβολή και την φροντίδα που του αξίζει γιατί θα μπορούσε να γίνει μοναδικός πόλος έλξης του οινοτουρισμού και όχι μόνο.

Βρίσκεται στην αυλή της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, κοντά στο χωριό Παγκράτι της περιοχής Καλαβρύτων Νομού Αχαΐας.

Παρακολουθήστε το ρεπορτάζ της ΕΡΤ

Δείτε το πολύ όμορφο βίντεο του Κώστα Γκέρτσου

Facebook Αθηνολόγιο

Advertisement