Κάντε το τεστ Τύφλωσης απροσεξίας

Πριν κάνετε το τέστ, ας δούμε με λίγα λόγια τι είναι η Τύφλωση απροσεξίας (για άλλους επιλεκτική προσοχή). Οι ψυχολόγοι την ονομάζουν και ‘’φαινόμενο του κοκτέιλ πάρτι”, όπου ενώ κάποιος συνομιλεί με μια παρέα, η προσοχή του προσωρινά μεταφέρεται σε μια άλλη παρέα στην άλλη άκρη του δωματίου, όταν τυχαία ακουσθεί να συζητιέται από την παρέα αυτή το όνομά του.

Συχνά αποτελέσματα της Τύφλωσης  απροσεξίας;

Τα φώτα της μοτοσυκλέτας είναι αναμμένα. Φοράτε ένα πολύχρωμο μπουφάν και ένα εξίσου πολύχρωμο κράνος καθώς κινείστε αμέριμνος σε έναν επαρχιακό δρόμο. Ο οδηγός του αυτοκινήτου έχει σταματήσει στην διασταύρωση και δείχνει να ελέγχει τον δρόμο κοιτώντας και προς το μέρος σας. Και ξαφνικά ξεκινάει, παραβιάζει την  προτεραιότητα και διασχίζει την διασταύρωση, κλείνοντας σας κάθε δίοδο διαφυγής! Η σύγκρουση είναι σφοδρή και μόνον η καλή σας τύχη μπορεί να βοηθήσει να αποφύγετε κάποιον βαρύτατο τραυματισμό ή ακόμη και τον θάνατο. Αργότερα ο οδηγός του αυτοκινήτου «εξηγεί», εμφανώς σοκαρισμένος, στον τροχονόμο: «δεν τον
είδα»!!!

Γιατί άραγε ένας μάλλον έμπειρος οδηγός αυτοκινήτου, ο οποίος σταμάτησε να ελέγξει τον δρόμο πριν τον διασχίσει, δεν είδε καθόλου την μοτοσυκλέτα που έρχονταν κατά πάνω του;
Εκτός από το παραπάνω, δυστυχώς αρκετά συνηθισμένο παράδειγμα με τον  οδηγό του αυτοκινήτου και τον  μοτοσυκλετιστή, υπάρχουν και χιλιάδες άλλα ανάλογα παραδείγματα όπου θεωρητικά έμπειρα και καλά  εκπαιδευμένα άτομα έκαναν παρόμοια και πολλές φορές εξίσου θανατηφόρα λάθη.

Οι παραπάνω διαπιστώσεις έσπρωξαν τον Daniel Simons και τον Christopher Charbis, καθηγητές ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ να ψάξουν να βρουν τα αίτια που προκάλεσαν αυτά τα «ανθρώπινα λάθη» και κάποια πιθανή σύνδεση μεταξύ τους. Τα απέδωσαν σε ένα φαινόμενο που ονόμασαν «Τύφλωση Απροσεξίας» αν μπορούμε να μεταφράσουμε έτσι τον αγγλικό όρο Inattentional Blindness.

Ένα συγκεκριμένο πείραμα που που διεξήγαγαν με μεγάλο ενδιαφέρον ήταν το «πείραμα του γορίλα». Σ’ αυτό οι δύο καθηγητές έβαλαν μια μεγάλη ομάδα φοιτητών και άλλων συμμετεχόντων στο πείραμα να παρακολουθήσουν ένα βίντεο με δύο ομάδες των τριών αθλητών οι οποίοι αντάλλασσαν πάσες μεταξύ τους με μια μπάλα του μπάσκετ.

Αυτο θα δείτε και εσείς τώρα.

Πάρτε και εσείς μέρος στο πείραμα: Προσπαθήστε να μετρήσετε πόσες πάσες αλλάζουν μεταξύ τους οι παίκτες με την  άσπρη φανέλα.

Το αποτέλεσμα θα σας καταπλήξει..